Kapetan Dragan u četvrtak u Hrvatskoj

Dragan Vasiljković poriče navode o ratnim zločinima (EPA)

Dragan Vasiljković, zvani kapetan Dragan, koji se u Hrvatskoj sumnjiči za ratne zločine u četvrtak će biti predan hrvatskom pravosuđu, doznaje se u ponedjeljak na splitskom Županijskom sudu.

Vasiljković bi trebao doći u Zagreb u 11:30 sati letom iz Sydneyja nakon čega će, kako se očekuje, biti odveden u Split s obzirom da splitsko tužiteljstvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva.

Glasnogovornik splitskog Županijskog suda Damir Romac rekao je Hini da ih je Služba za međunarodnu policijsku suradnju Ravnateljstva policije obavijestila kako je s Interpolom dogovoreno da će 9. srpnja biti provedeno izručenje.

Splitski odvjetnik Darko Stanić, koji Vasiljkovića brani po službenoj dužnosti, očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podignuta odmah nakon što ga ispitaju tužitelji s obzirom da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.

Zatraženo proširenje istrage

Nakon što australski policajci hrvatskim kolegama predaju Vasiljkovića on će biti uhićen, a potom u roku od 24 sata treba biti predan pritvorskom nadzorniku, koji o tome izvješćuje Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, dok bi u roku od 16 sati trebalo osigurati njegovo prvo ispitivanje.

Tek nakon toga ide eventualni prijedlog za određivanje istražnog zatvora, rekao je Stanić.

Pretpostavlja da će Vasiljković, kojega se tereti da je jedan od vođa srpskih paravojnih snaga tijekom pobune u Hrvatskoj, izabrati branitelja po svojem izboru.

Splitsko tužiteljstvo sumnjiči ga da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Sumnjiči se da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Sumnja se i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom tog napada su, prema sumnjama tužiteljstva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Naknadno je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo zahtjev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina.

Istraga protiv Vasiljkovića vođena je u Šibeniku, ali je rješenjem Vrhovnog suda od rujna 2010. određeno da se postupak premjesti u Split, jedno od ukupno četiri sudska sjedišta na kojima se prema Zakonu o kaznenom postupku procesuiraju ratni zločini.

Uhapšen u Australiji

Vasiljković je uhićen u Perthu u Australiji, 2006. i od tada se nalazi u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen.

Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će Dragana Vasiljkovića izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005.

Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je prolongirati 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

Australski mediji objavili su da je australski Vrhovni sud odbacio Vasiljkovićevu žalbu.

Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve optužbe.

Nakon rata u Hrvatskoj vratio se u Australiju, gdje je promijenio ime u Daniel Snedden. Do uhićenja je živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

Izvor: Agencije