Begović: Važno je da djeca znaju za Srebrenicu

Begović se zahvalio svima koji su se uključili u projekt 'Remembering Srebrenica' (Ustupljeno Al Jazeeri)

Golman nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Asmir Begović, prisustvovao je danas u Londonu početku obilježavanja Sedmice sjećanja na Srebrenicu, u organizaciji britanskog udruženja Remembering Srebrenica.

Begović je istakao da je dobro  da se ljudi educiraju o prošlosti, da saznaju šta se desilo u drugim zemljama i dodao da je to izraz poštovanja prema onome što se desilo.

On je zahvalio svima koji su se uključili u kampanju udruženja Remembering Srebrenica.

“To mnogo znači ljudima u BiH, ali i Bosancima u cijelom svijetu. Kada sam bio mali, nisam baš bio svjestan toga šta se desilo u Srebrenici, ali kako sam odrastao, postajalo mi je sve jasnije. Nisam bio u državi kada se to dogodilo i vjerovatno nikada neću razumjeti do kraja šta se dogodilo tamo, ali je važno da moja djeca i ja znamo šta se desilo “ zaključio je Begović u intervjuu za stranicu srebrenica.org.uk.

Britanski premijer David Cameron ,rekao je da je njegova Vlada obezbijedila dodatnih 1,4 miliona eura kako se događaji  iz 11. jula 1995. godine ne bi zaboravili.

Ova sredstva bit će uplaćena na račun udruženja ‘Remembering Srebrenica’, koje je organizator manifestacije u Londonu.

Turnir mladih nogometaša

Prošlog mjeseca, Begović je bio ambasador turnira u malom fudbalu za dječake, organiziranog u znak sjećanja na žrtve genocida Srebrenice.

Begović je pozvao djecu u Engleskoj da ujedinjeni pobijede u borbi protiv mržnje i netolerancije povodom dvadesete godišnjice zločina u Srebrenici, prenosi britanski dnevni list Leicester Mercury.

Cilj turnira je bio ujediniti 8.372 mlada čovjeka iz 380 škola koje će se takmičiti do petog juna ove godine.

Osim toga, dječaci koji su nastupali na turniru u slobodno vrijeme učili su o genocidu.

I grad Stoke on Trent se uključio u kampanju sjećanja na srebreničke žrtve.

Izvor: Agencije