Zdravko i Zoran Mamić privedeni na granici s Hrvatskom

Braća Zdravko i Zoran Mamić u subotu su uhapšeni  na granici s Hrvatskom, nakon što je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta(USKOK) i za njih zatražio određivanje istražnog zatvora.

Nakon što je USKOK sazanao da su braća Mamić uhapšena, povukao je prijedlog za istražni zatvor koji je podnio. Sada ih čekaju obavjiesni razgovori.

Braća Mamić su oko podne krenula iz Moravskih Toplica u Sloveniji za Hrvatsku, gdje ih je na granici zaustavila i privela policija.

Terete ih da su Nogometnom klubu Dinamo nanijeli štetu od 15 miliona eura.

“Nakon što su izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić, od svojih odvjetnika doznali da je USKOK za njih zatražio istražni zatvor, a radi mira momčadi i kluba, odlučili su se neodložno na povratak u RH kako bi odmah, surađujući s vršiteljima istrage, odgovorili na sva pitanja s ciljem dokazivanja svoje nevinosti”, saopćeno je u subotu iz nogometnog kluba Dinamo.

S Mamićima su njihovi advokati Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

“Želimo naglasiti kako cijela momčad, stručni stožer, nogometna škola i svi zaposlenici čvrsto stoje iza našeg izvršnog predsjednika Zdravka Mamića te glavnog trenera Zorana Mamića i potpuno smo uvjereni kako će dokazati svoju nevinost”, stoji u saopćenju glasnogovornice Dinama, Sandre Špičić.

Istražni zatvor

Damiru Vrbanoviću, izvršnom predsjedniku HNS-a, određen je jednomjesečni istražni zatvor. Advokat je najavio žalbu

Njegovo pritvaranje tužilaštvo je tražilo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok su pritvaranje Zdravka i Zorana Mamića tražili zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja nedjela.

Iako su obaviješteni o istražnom ročištu, na Sud nisu došli advokati braće Mamić.

U Remetincu je od petka poreznik Milan Pernar kojeg USKOK sumnjiči da je s Vrbanovićem i Mamićima sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državnog budžeta.

Nakon ispitivanja u USKOK-u, Vrbanovićev advokat Darko Maržić izvijestio je da je njegov klijent porekao nedjelo za koje ga tužilaštvo tereti.

U SMS izjavi za Hinu Vrbanović je u petak, prije hapšenja na zagrebačkom aerodromu, naveo da je cijeli slučaj običan cirkus i parada.

“Kad je istina i pravda na mojoj strani onda je sve lakše. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme”, napisao je Vrbanović.

Vrbanovića i Pernara USKOK sumnjiči da su zajedno sa Zdravkom i Zoranom Mamićem, Dinamo oštetili za najmanje 15 miliona eura, a budžet za najmanje 1,5 miliona eura neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužilaštvo izvršnog predsjednika Zdravka Mamića sumnjiči da je iz nogometnog kluba nezakonito izvukao najmanje 13 miliona eura, a njegovog brata Zorana, Dinamova trenera, za “nepripadnu korist” od 7 miliona eura.

USKOK u saopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici, nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, Milan Pernar, koji je prvookrivljen u ovom slučaju.

Sporni dokumenti

Također nije navedeno ni koliko je navodno bio Vrbanovićev ‘dio’, odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente, koji su Mamićima navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Tužilaštvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičenici u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zloupotrijebili položaj i ovlasti te povjerenje u privrednom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zloupotrebi i utaji.

Zdravko i Zoran Mamić u petak predvečer objavili su da se u Zagreb iz Slovenije, gdje je Dinamo na pripremama, ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su odmah krenuli prema Zagrebu.

Izvor: Al Jazeera i agencije