Dom naroda usvojio Prijedlog zakona o radu, protest završen


Savez samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) odustao je od protesta koji su bili zakazani za sutra ispred Parlamenta Federacije BiH.

Naime, proširena sjednica Predsjedništva SSS BiH počela je danas oko 16 sati i 30 minuta, a nakon trosatne rasprave odlučeno je da sutra ne bude nastavka protesta.

Danas su SSS BiH održali proteste tražeći da Dom naroda Parlamenta FBiH ne usvoji Prijedlog zakona o radu. No, kada su parlamentarci usvojili zakon sindikalne vođe su najavile da će proteste nastaviti sutra u 14 sati kada bi trebala početi sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Zvanično, razlog za odustajanje od protesta je umor radnika i nemogućnost da se sutra ponovo okupe u Sarajevu. Ipak, nezvanično se može čuti da unutar sindikata postoje razilaženje te da se čak traži i ostavka Ismeta Bajramovića.


Broj demonstranata ispred zgrade Parlamenta Federacije u poslijepodnevnim satima znatno je smanjen.

Pred zgradom je sada manji broj, nekoliko desetaka; i dalje su prisutne policijske snage.

Saobraćaj u ulici ispred zgrade Parlamenta i dalje je blokiran.


Radnici i građani okupljeni ispred zgrade Parlamenta počeli su se razilaziti nakon obraćanja i poziva predsjednika Sindikata Ismeta Bajramovića da to učine u miru i dostojanstveno, javlja agencija Anadolija.

On je pozvao radnike da se u petak u što većem broju ponovo okupe pred zgradom Parlamenta, kada se očekuje zasjedanje Predstavničkog doma federalnog Parlamenta.


Nakon što je Dom naroda Parlamenta usvojio Prijedlog zakon o radu, premijer Fadil Novalić je u kratkom obraćanju novinarima kazao da usvojeni Zakon nije “sveto slovo” i da se u budućnosti može dorađivati, javlja agencija Anadolija.

Novalić je rekao da je, nakon svih trauma, Prijedlog zakona o radu prošao glasanje i da je bio koncipiran kao mnogo liberalniji.

“Bili smo otvoreni za sve primjedbe i za sve što sindikat predloži, ali oni nisu shvatili našu dobru namjeru”, rekao je Novalić te dodao da “smo današnjim usvajanjem krenuli u reformu”.

“I dalje smo otvoreni za sindikat. Nije ovo ‘sveto slovo’. U budućnosti se može dorađivati ovaj zakon.”


Novinar Al Jazeere Sanel Kajan javlja:

“Okupljeni radnici su neuobičajeno mirno dočekali vijest o usvajanju Prijedloga zakona o radu. Održat će se sastanak Sindikata, nakon čega će biti objavljeno šta će se dalje raditi. Radnici su kazali kako se ‘glas radnika nije čuo, pobijedilo je licemjerje’.”

Da bi zakon o radu stupio na snagu, mora ga u istovjetnom tekstu podržati i Predstavnički dom federalnog Parlamenta.


Dom naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine usvojio je na vanrednoj sjednici u četvrtak u Sarajevu Prijedlog zakona o radu.

Zakon je usvojen sa 28 glasova za i tri protiv.

Ranije su sa sjednice izašli delegati Naše stranke, Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte.


Radnici su sklonili cijelu ogradu, a od zgrade federalnog Parlamenta ih dijeli kordon specijalaca, javlja agencija Patria.

Oni prilaze zgradi podignutih ruku, kako bi pokazali da ne žele nikoga napasti.

Prisutan je veliki broj policajaca.


Pred zgradu Parlamenta stigli su specijalci Federalne uprave policije.

Demonstranti su probili zaštitnu ogradu i na ulazu su u zgradu Parlamenta, gdje ih je zaustavio veliki broj policajaca.

Jednom radniku pozlilo, a pomoć mu je pružila policija.


Zgrada Parlamenta bukvalno je pod policijskom opsadom i oko 500 policajaca čuva delegate Doma naroda, koji zasjedaju u zgradi Parlamenta, javlja Patria.

Blizu 200 policajaca čuva ulaz u zgradu, jer su demonstranti najavili da bi mogli ući u zgradu ukoliko prijedlog zakon o radu bude usvojen.

Osim policijskih službenika koji su vani, u samoj zgradi je veliki broj specijalaca, koji osiguravaju nesmetano održavanje sjednice Doma naroda.

Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, u obraćanju delegatima Doma naroda, kazao je kako je žalosno da delegate koji se pozivaju na prava građana štiti policija kako bi mogli narušavati njihova prava.

“Ne možemo govoriti šta će se sve izdešavati, tu će odluku donijeti dom naroda, koji se nalazi ispred, a ne unutar zgrade federalnog Parlamenta. Kako će dalje teći situacija – ne znam. Mogu vam reći da se u 15:00 sati demonstracijama priključuje još radnika koji će blokirati institucije Federacije”, kazao je Šatorović. 

Također, kako javlja reporter Patrije, i među sindikalcima je svojevrsni haos, jer jedni traže prekid sjednice, a drugi nisu za tu opciju i traže da se prijedloga zakon o radu ne usvoji.


Novinar Al Jazeere Sanel Kajan, koji se javio ispred zgrade Parlamenta, kaže da se tamo nalazi nekoliko hiljada članova bh. sindikata.

“Razgovarao sam s pripadnicima policije, koji su naveli da se okupilo između 3.000 i 3.500 osoba, dok sindikati kažu da ta  cifra iznosi 8.000. Ovdje su radnici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a stigla je i podrška iz [bh. netiteta] Republike Srpske”, kazao je Kajan.


Odblokirana je raskrsnica na Skenderiji.


Demonstranti su blokirali centar Sarajeva, i to ulicu Obala Kulina bana ispred Doma sindikata.


Predstavnici Sindikata obavijestili su okupljene da će delegatima Doma naroda dati još 10 minuta da preispitaju odluku o uvrštavanju Prijedloga zakona o radu na dnevni red sjednice.

Najavili su da će, ukoliko se ništa ne promijeni, pozvati demonstrante da mirno i bez rušenja uđu u zgradu Parlamenta.

Prethodno je situacija ispred zgrade Parlamenta bila pred eskalacijom, kada su okupljeni radnici pokušali srušiti ogradu te ući u objekat.

Ispred ulaza su odmah raspoređeni pripadnici Federalne uprave policije, opremljeni štitovima i kacigama.

Radnici uzvikuju “lopovi, lopovi” te tvrde kako žele ući na sjednicu među zastupnike.

Okupljenim radnicima obratio se predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović, poručivši okupljenima da protestiraju, ali mirnim putem, te kako će zahtjevi radnika biti uvaženi.


Federalni premijer Fadil Novalić, povodom Prijedloga zakona o radu, koji je trenutno na dnevnom redu vanredne sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta, rekao je da ova legislativa ne treba biti političko pitanje, jer “zakon o radu nije pitanje ni pozicije, ni opozicije, već pitanje budućnosti, pitanje radnika i pitanje svih građana”.

Moraju se zapošljavati mladi, spriječiti odlivanje pameti, uvezati staž, mora se voditi  računa o penzionerima i drugim socijalnim kategorijama, uvesti princip jednakosti na plate – da isti rad bude jednako vrednovan, poruke su Novalića.

On je kazao da je zakon osnova za  rješenja koja slijede: zakon o uvezivanju staža, reformu penzijsko-invalidskog osiguranja, podsticaje za prvo zapošljavanje i zapošljavanje nakon dugotrajne nezaposlenosti.


Većina delegata Doma naroda izjasnila se da Prijedlog zakona o radu ostane na dnevnom redu vanredne sjednice, koja je u toku u Sarajevu.

Istovremeno, okupljeni ispred zgrade Parlamenta približili su se zaštitnoj ogradi, u namjeri da je sruše i uđu u zgradu.

Zato su tamo upućene dodatne snage Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije, koje obezbjeđuju objekat.  

Povlačenje sa dnevnog reda Prijedlog zakona o radu tražili su delegatski klub Srba i delegatkinja iz Kluba Bošnjaka Lejla Imamović, članica DF-a.

Za povlačenje je glasalo 20 delegata, ali su 23 bila protiv, dok je njih osam bilo uzdržano.

Zbog toga što je zakon ipak ostao na dnevnom redu, delegati iz redova SDP-a BiH napustili su sjednicu.

Njihov predstavnik Slaviša Šućur, koji je u Domu naroda predsjedavajući Kluba Srba, rekao je da će, bude li usvojen, biti zatraženo preispitivanje tog teksta od Ustavnog suda.

Sjednicu su, nakon SDP-ovaca, također napustili delegati SBB-a BiH, DF-a i Naše stranke.

Oni koji su smatrali da danas ne treba otvarati raspravu o zakonu kao argument su navodili da nisu imali vremena ulagati amandmane, što je po njima, kršenje poslovnika, jer su obavijest o sjednici dobili prije dva dana.

Federalni premijer Fadil Novalić pozvao je sve delegate da ulažu, ako žele, amandmane na ovoj sjednici.


Radnici smatraju da ih zakon pretvara u robove [Harun Cero / Al Jazeera]


Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Ismet Bajramović, kaže da navodi Novalića nisu tačni.

Bajramović je rekao da su oni na sastanku očekivali delegaciju SDA, a ne premijera s kojim više ne žele razgovarati jer je Prijedlog zakona o radu poslao u parlamentarnu proceduru.

“Mi smo odmah htjeli da prekinemo razgovore. Ovaj razgovor, kako ga je vodio premijer, nije socijalni dijalog”, rekao je Bajramović.

On dodaje da ih je Novalić pokušao uvući u raspravu o suštini zakona te eventualnim amandmanima umjesto da ga povuče iz Parlamenta.

Sindikati su tražili i da, ukoliko se Prijedlog zakona privremeno povuče iz parlamentarne procedure, pregovori traju minimalno 30, a ne sedam dana.

Sindikalni predstavnici nisu se složili ni s prijedlogom federalnog premijera da nakon sedam dana pregovora sindikati neće demonstrirati kada Prijedlog zakona ponovno bude upućen u proceduru.

Izvor: Al Jazeera i agencije