Zajednički plan bh. entiteta za reforme

Razgovarano je i o mogućnosti povećanja izvoza mesa iz BiH na tržišta poput Turske (Srna)

Premijeri dva bosanskohercegovačka entiteta dogovorili su u srijedu u Banjoj Luci okvirni akcioni plan za provođenje reformske agende.

Očekuje se da će u prvoj polovini septembra biti konačno dogovoren mehanizam koordinacije, potvrdili su naskon sastanka predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić te premijeri Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović i Fadil Novalić, javlja Fena.

Nakon višesatnih razgovora u Banjoj Luci, Zvizdić je rekao da će u narednih nekoliko sedmica i još nekih sastanka biti konačno dogovoren taj mehanizam, čime će, nakon reformske agende, i to pitanje biti riješeno.

Željka Cvijanović je rekla da su na sastanku usaglašavani i stavovi za razgovore s Međunarodnim monetarnim, jer postoji interes svih nivoa vlasti da se pismo namjere napravi na najbolji način, te da će krajem augusta biti definitivno utvrđene obaveze svih nivoa vlasti po tom pitanju.

Ekonomski rast

Također je saopćila da će konačne verzije tekstova propisa, koje je potrebno usvojiti, dvije vlade usvajati na zajedničkoj sjednici.

Vlada RS-a će ustupiti propise, koje je do sada usvojila, a dio su reformske agende, kako bi taj proces bio ubrzan u Federaciji.

Federalni premijer je pojasnio da je cilj otvoriti novu stranicu u privrednoj realnosti Bosne i Hercegovine te pojačati ekonomski rast.

Naglasio je i da su prije usvajanja reformske agende počele aktivnosti na poboljšanju privrednog ambijenta, a nedavno je utvrđen i novi Zakon o radu u Federaciji.

Novalić je rekao da nije lagan posao provođenje mjera iz reformske agende, ali da postoji spremnost da se ide u reforme.

Cvijanović također očekuje da će u RS-u biti razumijevanja za usvajanje novog zakona o radu, koji neće biti na štetu radnika.

Ona je rekla da će neka od rješenja koje je usvojila RS biti stavljena na raspolaganje federalnoj Vladi, a zajedno će usaglasiti zakon o stečaju, koji je ocijenjen kao veoma važan.

Na sastanku je razgovarano i o mjerama konsolidacije javnih preduzeća, kao što su željeznice, i u tom poslu očekuju podršku Svjetske banke.

Razgovori o Elektroprenosu

Razgovarano je i o mogućnosti povećanja izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine na tržišta poput Turske.

Cvijanović i Novalić su u srijedu u Banjoj Luci razgovarali i s generalnim direktorom kompanije Elektroprenos Bosne i Hercegovine Matom Žarićem i članovima Uprave te kompanije o poslovanju zajedničke firme, a 2. augusta bit će održana i Skupština akcionara Elektroprenosa.

Cvijanović je istakla da na računima te kompanije ima 240 miliona konvertabilnih maraka (oko 120 miliona eura), koje će ići u investicije, za razvoj mreže za prenos električne energije.

Izvor: Agencije