RS: Vijeće naroda odbilo veto Bošnjaka na referendum

Delegati Vijeća naroda bh. entiteta Republika Srpska danas su odbili zahtjev Kluba bošnjačkog naroda za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić javlja da su klubovi Srba, Hrvata i ostalih glasali protiv veta Kluba Bošnjaka.

Pitanje veta zatim će razmatrati zajednička komisija Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda RS-a, na sjednici koje će biti održana sutra, a ako ni tu ne bude dogovora sljedeća instanca za inicijativu Kluba Bošnjaka je Ustavni sud RS-a.

Prema odluci Narodne skupštine RS-a referendumsko pitanje glasi “Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”.

Salkić: Antidejtonski čin

Ranije ovog mjeseca, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić kazao je, nakon sastanka poslanika i delegata iz reda bošnjačkog naroda u Narodnoj Skupštini RS i Vijeću naroda RS, da oni smatraju kako je odluka o referendumu antidejtonski čin koji ugrožava stabilnost i cjelovitost BiH.

„Pozivamo prije svega visokog predstavnika da poništi odluku i inicijatore sankcioniše. Iskoristićemo sve mehanizme da ovaj referendum ne bude sproveden. Ovakve inicijative ne doprinose stabilnosti i miru“, kazao je Salkić.

Referendumska inicijativa naišla je na oštre osude predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kao i molbu Srbije presdjedniku RS-a Miloradu Dodiku da ponovo razmotri odluku o održavanju referenduma.

Dodik je nakon toga rekao da je spreman na kompromis, međutim, jučer je poslao pismo predstavnicima vlasti u BiH, susjednih zemalja i predstavnicima međunarodne zajednice, iznoseći da građani RS-a imaju pravo da izraze svoje mišljenje putem referenduma kao i drugi građani Evrope te da je referendum o pravosuđu BiH u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Predsjednik RS-a zatim je obrazložio pravne osnove za održavanje referenduma.

Narodna skupština RS-a usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji bi trebalo da bude održan u prvoj nedjelji po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a stavio je 23. jula veto na odluku Narodne skupštine o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH. 

Izvor: Al Jazeera i agencije