Istraga navoda o namještanju u igri Loto

Predsjednik Državne lutrije Srbije Aleksandar Vulović je rekao da je poslovanje te državne institucije apsolutno regularno (Tanjug)

Policija Srbije, po nalogu Tužilaštva ove države, počela je ispitivati rad Državne lutrije Srbije, nakon što su se, poslije izvlačenja u igri na sreću Loto u utorak navečer, u nekim medijima i na internetu pojavili navodi o namještanju izvučenih brojeva, javlja agencija Anadolija.

Javni tužilac Srbije Zagorka Dolovac saopćila je da je Više javno tužilaštvo u Beogradu izdalo nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije za prikupljanje potrebnih informacija i obavještenja kako bi se utvrdile sve činjenice i eventualna krivična odgovornost u vezi s izvlačenjem brojeva u igri na sreću Loto u 59. kolu, koje je emitirano u direktnom TV prenosu na TV Prva.

To je u srijedu, na konferenciji za novinare, potvrdio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, ocijenivši stanje u Državnoj lutriji Srbije kao katastrofalno.

Greška grafike

Predstavnici Državne lutrije Srbije su se u srijedu tim povodom u obraćanju medijima istakli da je 59. kolo igre na sreću Loto bilo “apsolutno regularno” i da je problem prilikom TV prenosa nastao zbog greške grafike.

Predsjednik Državne lutrije Srbije, Aleksandar Vulović, rekao je da je poslovanje te državne institucije apsolutno regularno i da je “nemoguće uticati na postupak i ishod izvlačenja”.

“Potvrdio sam regularnost u izvlačenju, a sam tok izvlačenja potvrdiće vam i predsednik komisije”, kazao je Vulović, odgovarajući na pitanje novinara kako se desilo da je broj izvučen nakon što se pola minuta ranije pojavio na ekranu.

Predsjednik komisije za izvlačenje brojeva u igri “Loto 7 od 39” Ljubomir Škorić je rekao da se broj 21 pojavio na grafici kao posljedica greške čovjeka koji unosi brojeve s lopticama u softverski program koji vrši pretragu dobitaka.

“Umesto da unese broj 27, on je uneo broj 21… U tom trenutku, videći šta je uradio, on unosi broj 27, koji je izašao. Sticajem okolnosti, po zakonima verovatnoće, postojala je mogućnost da izađe broj 21, i on je izašao. Ako mene pitate, to nije ništa čudno, jer ja, kada sam imao tri sedmice za redom, posle treće sam se pitao da li će to stati, jer takvi su zakoni verovatnoće”, pojasnio je Škorić.

Žaljenje Državne lutrije Srbije

On je naveo da se izvlačenje može obaviti i bez grafičke obrade i da grafička obrada ne utječe na regularnost izvlačenja, već samo predstavlja dodatak, kao informaciju za dobitnike.

Mediji iz Srbije i brojni internetski portali su u utorak navečer, nakon izvlačenja igre Loto, objavili da je “izvlačenje bilo namješteno”.

Prilikom izvlačenja, uživo na TV Prva, iz bubnja su izvučena prva tri broja (4, 33, 12), kao četvrti broj izvučena je loptica s brojem 27, ali se na ekranu, nakon više od 30 sekundi, najprije pojavio broj 21, pa zatim 27, kao peti broj.

Kao peta kuglica iz bubnja je izvučena ona s brojem 21.

Državna lutrija Srbije je izrazila žaljenje zbog greške koja se desila u toku izvlačenja u 59. kolu.

Izvor: Agencije