Krupanj: Teški metali zagadili vodu i zemlju

Ni poslije godinu dana od izlijevanja toksične jalovine iz rudnika Stolice u Kostajničku rijeku kod Krupnja problem nije riješen. Ne zna se kada će početi radovi koji bi ga konačno riješili. U jalovini se nalaze teški metali opasni po zdravlje, koji zagađuju zemlju i rijeke, izvještava reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Porodica Mijajlović živi 50 metara od jalovišta. Kažu, od političara godinu dana slušaju priču o rješavanju problema koji je i dalje aktuelan.

“Niko ništa nije preuzimao, ova jalovina i dalje ističe, ide dole niz reku. Sada, kada je kiša, ona pojača. Kada je manje, dolaze svi, snimaju, obećavaju, niko ne preduzima ništa, svi dolaze, obećavaju – radiće se. Sada dolazi jesen i opet nema ništa od toga”, rekao je Milutin Mijajlović.

Mijajlovići kažu da im je lokalna vlast savjetovala da ne sade voće i povrće u tom kraju.

Jalovište bivšeg zatvorenog rudnika Stolice aktiviralo se zbog velikih kiša i poplava koje su ga sprale. Postojeće brane rudnika su pukle, pa je otrov ušao u rijeku.

Nema dovoljno sredstava

I pored toga što su radnici u novembru prošle godine napravili pet drvenih brana, teški metali i dalje plutaju ovim potokom, zbog čega su voda i zemljište zagađeni.

Posljednja analiza vode, rađena prije mjesec dana, pokazala je 130 puta veće prisustvo tih metala od dozvoljenog.

Na samom jalovišu korjenje drveća se sasušilo, što svjedoči o tome koliko je ovaj kraj zagađen. U opštini Krupanj kažu da nemaju dovoljno sredstava da riješe ovaj problem, a pomoć mjesecima traže od države.

“Verovatno nije rešen problem jer se traži pravo rešenje, pošto je to privatno vlasništvo, Farmakoma, delom su tu i privatne parcele, zadiru jedne u druge, tako da je država tražila način da dođe do toga da to bude ispravno”, kaže Miroslav Milutinović, pomoćnik predsjednika opštine Krupanj.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO