Kantonalna bolnica u Bihaću duguje pet miliona eura

Entitet Federacija Bosne i Hercegovine ima decentralizirani sistem zdravstva. Pet je kantonalnih bolnica. Međutim, omjer zaposlenog stanovništva, koje finansira zdravstvo i stanovnika koji koriste te usluge u velikom je nesrazmjeru.

Sve su veća dugovanja bolnica, zbog kojih postaje teže pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Kantonalna bolnica u Bihaću jedan je od tih primjera.

Nakon požara, koji je prije dvije godine dodatno oštetio dugovima opterećenu Kantonalnu bolnicu, situacija se još nije stabilizirala. Dugovi prema dobavljačima se isplaćuju, ali stižu novi.

Iz resornog ministarstva poručuju da je vrijeme za reformu javnog zdravstva. 

U Kantonalnoj bolnici trenutno je više od 250 ležećih pacijenata. Admir Mašić jedan je od njih. Punih osam godina njegov je život, na neki način, vezan za ovu bolnicu.

Na zidovima tragovi požara

“Imam karcinom, adenokarcinom. Operisao sam se, dobio sam apsces i evo već mjesec dana ležim ovdje. Što se tiče sestrica i doktora, nema tu nikakve primjedbe. Što se tiče, ovako, aparature, vidite sparina kakva je. Znači, malo su otežani uslovi i njima za raditi, i nama bolesnicima. Što imaju lijekova – daju, što mogu – pomognu”, priča Mašić.

Odjel Urologije je premješten. Dio stare zgrade, u kojoj se nalazio, renoviran je, ali iza zidova još su tragovi požara. Prije dvije godine vatra je uništila veliki dio bolnice.

“Obnova požarom uništenih odjela još nije završena. U toku je. Međutim, Kantonalnu bolnicu u Bihaću pritišću drugi problemi, a to su višemilionski dugovi. Prema riječima uprave, taj iznos je približno pet miliona eura”, javlja iz Bihaća reporterka Al Jazeere Lana Jašarspahić- Knežević.

“Dvadeset jedan dan je faktički trajala blokada, kada nismo mogli nabaviti nikakve lijekove. Situacija je nakratko popravljena. No, isti scenario moguć je za nešto više od mjesec dana. Desit će se vjerovatno to da opet nećemo imati reagensa, da laboratorija neće moći funkcionirati, opet nećemo moći pružiti određene rentgenske pretrage i opet ćemo morati operativne priograme svesti na hitni operativni program”, kazao je Smail Dervišević, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

Postoji rješenje, ali se ne primjenjuje

Prema riječima direktora, kantonalna Vlada obećala je pomoći da do toga ne dođe. I u resornom ministarstvu kažu da se u ovom trenutku bave gašenjem upravo takvih požara. No, postoji i dugoročniji plan.

“Inicijativa ovog ministarstva je da se zdravstveni dinar od akciza na duhan i alkohol konačno usmjeri na zdravstvo. Po tom pitanju, svi kantoni gube, što se tiče tog zdravstvenog dinara. Te akcize završavaju negdje drugdje, da bi, po odluci Međunarodnog monetarnog fonda, koji je uslovio tranšu, da se taj dio usmjeri u zdravstvo. Po tom pitanju mi bismo dobili oko 20 miliona na godišnjem nivou”, rekao je Ibrahim Kajtazović, ministar zdravlja Unsko-sanskog kantona.

Unsko-sanski kanton ima blizu 300.000 stanovnika i visoku stopu nezaposlenosti. Za ovjeru knjižice godišnje se dodatno izdvaja 10 eura po osobi. Osim ušteda, ni to nije dovoljno za normalno funkcioniranje bolnice, ali i zdravstva općenito, kažu u resornom ministarstvu. Dugoročno, zaključuju, potrebne su korjenite zdravstvene reforme.

Izvor: Al Jazeera