Odata počast ubijenim u logoru Keraterm

Keraterm je jedan od najozloglašenijih logora kroz koji je prošlo oko 3.000 logoraša, uglavnom Bošnjaka i Hrvata iz Bosanske krajine (Al Jazeera)

Preživjeli logoraši i članovi porodica ubijenih u logoru Keraterm kod Prijedora posjetili su prostor bivšeg zatočeničkog kampa u znak sjećanja na masakr koji su pripadnici tadašnje Vojske i policije Republike Srpske izvršili nad logorašima na današnji dan prije 23 godine.

Predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92” Mirsad Duratović kazao je da je na današnji dan u ljeto 1992. godine izvršen najveći masakr nad logorašima logora Keraterm, kada je, u noći sa 23. na 24. juli, u roku od oko pola sata, u prostoriji broj tri, ubijeno oko 200 logoraša, piše Anadolija.

Mediha Ališković, supruga Vahida Ališkovića, koji je ubijen tu noć, zajedno sa dva brata, svake godine dolazi na to mjesto.

Te godine je bila u drugom stanju, a u decembru je na svijet donijela sina, koji nikada nije upoznao oca.

Danas žive u Švedskoj.

Vidljivi ostaci krvi žrtava

Duratović je kazao da je cilj ovog obilježavanja prvenstveno podsjećanje na sve žrtve ovog logora, podsjećanje na zločin koji ne smije biti zaboravljen.

“Također, da podsjetimo i na sve planere i izvršioce ovog zločina, da i oni neće biti zaboravljeni i da mi nikada nećemo odustati od potrage i procesuiranja, kako izvršilaca, tako i kreatora ovog logora”, istakao je.

Naglasio je da objekti bivšeg logora još nose ožiljke, jer su rupe vidljive i na zidovima, kao i ostaci krvi žrtava, kao podsjetnik na zločin.

“Keraterm je nijemi svjedok stradanja Bošnjaka Prijedora, pored zloglasnih logora Trnopolje i Omarska”, poručio je Duratović.

Keraterm je jedan od najozloglašenijih logora, kroz koji je prošlo oko 3.000 logoraša, uglavnom Bošnjaka i Hrvata iz Bosanske krajine.

Na području Prijedora do sada su ukupno pronađene 463 lokacije iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana.

Izvor: Agencije