Gori na Braču i u Istri, kanaderi ponovo na Pelješcu

Situacija na požarištima na Pelješcu jutros je nešto bolja (Pixsell)
Situacija na požarištima na Pelješcu jutros je nešto bolja (Pixsell)

Peti je dan požara na Pelješcu. Nakon što su se  spojila dva velika požara praćena jakom burom, vatrogasci su uspjeli da odbrane naselje Ponikve.

U međuvremenu, novi požar izbio je u blizini Stona, ali je on stavljen pod kontrolu.

Deseci vatrogasaca uz podršku kanadera gase vatru.

Još je aktivan požar na Braču, kao i jedan u Istri. Na Korčuli je vatra lokalizirana i nema aktivnih požarišta.


22:01 – Ston

Požar kod Stona stavljen je pod kontrolu, saznaje Al Jazeera.

“Peti dan se Pelješac se brani od požara. I danas je Pelješac odvojen od kopna. Lokaliziran je samo požar kod Stona koji je buknuo jučer“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Arduana Pribinja.

Također, vatra se na otoku Brač proširila kod uvale Konjski-Zli, ali je pod kontrolom. Vatrogasci su odbranili kuće. U naselju Kršani vatra se približila kućama, a mještani su bez struje.


18:09 – Pelješac

Vatrogasci na Pelješcu uspjeli su da odbrane kuće, međutim otvoreni plamen i dalje je vidljiv na više mjesta. Od vatre se brani naselje u blizini mjesta Ponikve.

Ivo Franušić, zapovjednik Javne vatrogasne jedinice Dubrovačko Primorje, rekao je za Al Jazeeru da krakovi požara u brdima prave probleme vatrogascima.

U međuvremenu, novi požar koji je buknuo u blizini Stona stavljen je pod kontrolu. Povremeno nestaje struje, a na nekim dijelovima puta obustavlja se saobraćaj.


17:20 – Istra

Kako javljaju hrvatski mediji, i dalje gori kod Kršana u Istarskoj županiji, stanovništvo je bez struje, a vatra se približila kućama. Cesta je zatvorena kod Kloštra u smjeru Labina, u Vozilićima na kružnom toku u smjeru Kršana i u Kršanu na raskrižju za Nedešćinu.

“U velikoj smo gužvi, požar i dalje nije pod kontrolom. Borimo se”, rekao je Indexu vatrogasni zapovjednika Istarske županije Din Kozlevca.


16:40 – Zemunik

Više stotina vatrogasaca i vojnika pokušavaju da obuzdaju aktivna pozarišta. Pomoć u tome im je ponudila i Rusija. Međutim, hrvatska vlada procjenjuje da može sama. Iz zračne baze Zemunik izvještava Ivana Brkić Tomljenović.


16:02 – Ston

Na Korčuli je vatra lokalizovana i nema aktivnih požara, saznaje Al Jazeera.

“Saobraćaj za putnička vozila se povremeno pušta. Požar kod mjesta Ponikve nekada dođe i do ceste i pravi vatrene obruče. Aktivirao se i novi požar kod Stona. Veći broj vatrogasaca je prebačen sa Korčule“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Arduana Pribinja.


14:58 – Pelješac

Okretanjem smjera vjetra požar kod Ponikava na Pelješcu ponovno je okrenuo smjer i sada ide prema Dančanju i Brijesti, rekao je za Al Jazeeru glasnogovornik Štaba za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije, Goran Cvjetinović

”Na terenu su kanaderi koji gase požar, ali vjetar se ponovno okrenuo. Sada puše jugoistočni vjetar koji vatrenu frontu nosi prema mjestu Dančanje i Brijesta. Požar je trenutno od 50 do stotinjak metara udaljen od kuća, ovisno kako koji zaselak, a glavnina požara je nekih 500-tinjak metara daleko od prvih kuća. Najveći problem je što je riječ o eskalaciji požara koji je više-manje bio smiren”, rekao je Cvjetinović te dodao kako mjesto Ponikve nije u opasnosti.

”Zelenilo oko Ponikava je već sinoć izgorjelo tako da eventualni povratak fronte neće predstavljati problem, jer je sve već opožareno”, istakao je on, te dodao kako na nekoliko mjesta gori i polje kod Ponikava, ali i kod Janjine.

”Cestom se prometuje naizmjence, jer cisterne sprječavaju prelazak požara s druge strane. Ovaj vjetar bi mogao predstavljati problem i kod Janjine, tamo su poslane dodatne cisterne”, rekao je Cvjetinović.

Kako se doznaje iz HEP-a, na predjelu od Ponikava prema Stonu na zahtjev vatrogasaca, isključena je opskrba električnom energijom.


14:06 – Pelješac

Reporterka Al Jazeere, Arduana Pribinja, izvještava sa Pelješca da je najopasnije i dalje u Ponikvama.

„Do šest jutros je trajala borba sa vatrom, branila se kuća po kuća, a pred svakom je stajao jedan vatrogasac potpomognut mještanima.“

„Ušli smo u mirno jutro bez otvorene vatre, ali je ovdje jako vruće, vjetar se vraća, a aktivni su požari na tri različita mjesta – Janjina, Ponikve i Kobaš kod Stona.“ 


13:28 – Pelješac

U naselju Ponikve na Pelješcu više nema otvorenog plamena nigdje blizu kuća, vatra je pošla prema brdu, a osim te fronte trenutno su najaktivniji požari iza Janjine i iza Dančanja, rekao je glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović.

”Nema više vatre kod kuća u Ponikvama, a kanaderi gase predio poviše tog naselja, plato na kojem se među ostalim nalazi i Vjetroelektrana Ponikve. Gori i i mali predio iza Dančanja gdje također gase zračne snage, a manje požare u Ponikovskom polju gase vatrogasci s cisternama”, rekao je Cvjetinović te dodao kako nigdje nisu ugroženi stambeni objekti.

”Na dijelu iznad Ponikava nema nijedne kuće, ali ima vinograda i maslinika. Gori još iza Janjine prema selu Sreser. Najbliže naseljeno mjesto je zaselak Zabrežje, ali požar je još dosta udaljen, kuće nisu ugrožene”, rekao je Cvjetinović.


12:00 – Pelješac

“Na čitavom Pelješcu je jutros oko 7:30 isključena struja na zahtjev Centra 112, zbog kanadera koji gase požar, ali oko 9:30 je ponovo uključena i na većem dijelu Pelješca opskrba električnom energijom sada je normalizirana”, rekao je za Index Tihomir Matić iz Elektrojuga.

Bez struje su još zaseoci Dančanje, Zabrđe i Zaradež, gdje su kanaderi i dalje aktivni. Djelatnici HEP-a nalaze se na terenu zajedno s vatrogascima i po potrebi otklanjaju manje kvarove, rekao je Matić.


10:35 – Korčula

Policija na Korčuli uhapsila je 24-godišnju piromanku zbog podmetanja nekoliko manjih požara na tom otoku, saopćila je dubrovačko-neretvanska policija, koja je djevojku po hapšenju odvela u pritvor.

Policija sumnja da je ona 21. jula, u blizini jednog ugostiteljskog objekta, na dva mjesta uz rub ceste zapalila nisko rastinje i suhu travu, nakon čega je izazvala požar i u skladištu ugostiteljskog objekta, prenijela je agencija Hina, dodajući da su sva tri požara ugašena intervencijom mještana i osoblja ugostiteljskog objekta.

Djevojka je potom, dan kasnije, na dijelu neobrađenog zemljišta, upaljačem ponovno zapalila suhu travu i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Uhapšenu sumnjiče i da je istog dana kraj dvorišta porodične kuće još jednom zapalila suhu travu, da bi danas, na spratu kuće u kojoj boravi, izazvala požar. U oba slučaja vlasnik kuće je vrlo brzo ugasio požare, saopćila je policija.


10:25 – Hrvatska, BiH

Ruski ministar za vanredne situacije, Vladimir Pučkov, ponudio je pomoć Hrvatskoj i BiH u gašenju požara, objavila je ruska novinska agencija Tass, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Ministar je poslao telegrame s ponudom u praktičnoj pomoći za sređivanje prirodnih katastrofa ministru unutrašnjih poslova Hrvatske Ranku Ostojiću i ministru za sigurnost BiH Draganu Mektiću”, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

U saopćenju se ističe da je rusko Ministarstvo za vanredne situacije spremno odmah poslati modernu opremu za borbu protiv požara u Hrvatsku i BiH, među kojima avione ‘il-76’ i ‘Be-200’ te stručnjake i spasioce s opremom kako bi pomogli u gašenju požara i pružili podršku.

Avion ‘il-76’ poznat je i po imenu ‘vodeni bombarder’, jer može izbaciti 42 tone vode na mjesta zahvaćena požarom.


10:21 – Istra

Vatrogasci se, uz pomoć protivpožarnih aviona, bore sa požarom na području Plominske gore koji se nošen burom širi prema Učki, a kuće su odbranili, kazao je vatrogasni komandant Istarske županije Dina Kozlevca, prenosi Hina.

Požar koji je buknuo tokom grmljavinskog nevremena u četvrtak, iznad Vidikovca u Plominu, do sada je progutao više od 300 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja.

“Objekti nisu ugroženi, kuće su obranjene a gašenje požara, koji se tijekom noći širio i prema Učki, znatno otežava jaka bura koja puše na ovome području,” kazao je Kozlevac i dodao kako se od jučer s vatrenom stihijom bori 85 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca iz cijele Istre sa 35 vozila, kojima su u pomoć pristigle i vatrogasne ekipe Primorsko-goranske županije te dva kanadera.

Na terenu su i ekipe policije, HEP-a i vodovoda.

Po riječima vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca, četiri udara groma uzrokovala su jučer tri požara na udaljenosti od nekoliko kilometara na području između Kršana i Plomina. Požar kod mjesta Kožljak sinoć je lokaliziran, a preostala dva spojila su se u jedan.


10:18 – Pelješac

Požari na poluotoku Pelješcu su i dalje aktivni, a najteže je kod mjesta Ponikve, javlja reporteka Al Jazeere, Arduana Pribinja.

„Gori i prema Janjini, a buknuo je i novi požar u Kobašu kod Stona“, izvjestila je Pribinja. 

Foto: Pixsell/Grgo Jelavić

Vatrene fronte ispod i iznad pelješke ceste su se spojile i jaka bura nosila je plamen prema naselju Ponikve, rekao je u četvrtak navečer glasnogovornik Stožera za spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

Izgorjelo je 2.600 hektara šume, maslinika i vinograda.

Reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja, javila je da je vatra bila na nekoliko metara od kuća u Ponikvama, a vatrogasci su sa mještanima branili svaku kuću.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO