Ugljanin: Srbija treba priznati genocid u Srebrenici

Sulejman Ugljanin je pohvalio posjetu tri člana Predsjedništva BiH Srbiji (Anadolija)

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin izjavio je da Skupština Srbije treba usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u cilju uspostavljanja povjerenja i saradnje između Srba i Bošnjaka.

On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru rekao “da bi neusvajanje te rezolucije značilo da će oni koji i dalje uživaju zaštitu države i oružanih snaga Srbije u Bošnjacima i dalje gledati strano telo, koje treba ukloniti sa ovih prostora” i čekati novu priliku da “Bošnjake za sva vremena uklone iz Srbije”.

Ugljanin je istakao da od usvajanja te rezolucije zavisi dalje učešće legitimnih bošnjačkih predstavnika u radu tih organa i jasan stav šta je to što će osigurati Bošnjacima sigurnu budućnost u Srbiji.

Praktičan korak

“Bošnjaci u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, Vojsci [Srbije] i u drugim oružanim snagama gledaju preteću oružanu silu i opasnost po život. Takvo stanje je neodrživo”, kazao je Ugljanin i dodao da je BNV usvojio tu rezoluciju na posebnoj sjednici 10. jula ove godine i uputio je Narodnoj skupštini Srbije na razmatranje i usvajanje.

Prema njegovim riječima, usvajanje rezolucije znači da se taj zločin nazove pravim imenom, da se osudi i njegovi počinioci kazne i da se na taj način skine teret i odgovornost sa onih u čije ime je taj zločin počinjen.

Ugljanin je pohvalio posjetu tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Srbiji, ocijenivši da to predstavlja veliki praktičan korak u uspostavljanju saradnje i vraćanju povjerenja između dvije zemlje i njihovih naroda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO