Predsjednik Vlade Bavarske: Rigorozno protiv azilanata s Balkana

Seehofer: Nama je potrebna vizna obaveza za Srbe, Crnogorce, Makedonce, Bosance i Albance (Reuters)

Lider Kršćansko-socijalne unije (CSU) i predsjednik bavarske vlade Horst Seehofer, zahtijevao je „rigorozne mjere“ kako bi se smanjio broj azilanata iz jugoistočne Europe i rekao da čak 40 posto podnosilaca zahtjeva dolazi sa zapadnog Balkana.

„Tako više ne ide“, rekao je Seehofer, dodajući da je broj odobrenih zahtjeva jednak nuli, te da je zahtijevao rigorozne mjere kako bi se spriječio dolazak azilanata, navodi agencija Tanjug.

Seehofer je, kako danas prenose mediji, u izvještajima sa okružnog kongresa CSU u Essenbachu, bez navođenja detalja, rekao kako oni moraju spriječiti “40 procentnu zloupotrebu“.

Prema informacijama Sueddeutsche Zeitunga, CSU planira boravak za azilante učiniti što je moguće neatraktivnijim. Tako šatori za smještaj ne bi trebali biti samo nužno rješenje, već, kako se kaže, i sredstvo zastrašivanja.

U bavarskim vladinim krugovima se, kako prenose mediji, kaže i to da bi standardi u oblasti politike prema izbjeglicama trebali biti smanjeni, kako bi se troškovi smanjili.

Seehofer je, ukazujući da je u ljeto lakše djelovati, najavio kako će sa zimom doći i problemi i rekao da se do tada „ta problematika sa zemljama zapadnog Balkana mora riješiti“.

„Tema azil mogla bi promijeniti partijsku statiku“, upozorio je ovog vikenda Seehofer, koji je jednom, krajem juna, upozorio na ekstremno visoke zloupotrebe prava na azil koje čine građani balkanskih država i ukazao da je zato potrebno razmisliti o ponovnom uvođenju viznog režima.

„Nama je potrebna vizna obaveza za Srbe, Crnogorce, Makedonce, Bosance i Albance“, rekao je tada Seehofer za list Muenchner Merkur

Opterećen budžet

Seehofer nije, međutim, prvi njemački političar koji je zahtijevao preispitivanje bezviznog režima sa balkanskim državama zbog velikog broja lažnih azilanata koji opterećuju njemački budžet i još prije pet godina su se čuli takvi zahtjevi, kada su, uglavnom Romi iz Srbije i Makedonije, u ogromnom broju dolazili, tražeći azil.

Njemačka štampa je tada pisala da su neki podnosioci zahtjeva za azil iz Srbije i Makedonije, koji su odbijeni, govorili vlastima da su oni dovedeni u Njemačku kao putničke grupe, u autobusima, da bi se dokopali novca iz državnog programa za pomoć.

Početkom ove godine su, međutim, građani Kosova u jednoj lavini azilanata koja je dolazila organizirano u Njemačku, izazvali velike političke diskusije.

Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina su prošle godine proglašene sigurnim državama, odnosno, državama sigurnog porijekla, što znači da su zahtjevi za azil njenih građana u principu neosnovani, ali se pojedinačno mogu potvrditi.

Potvrđuje se da u sve te tri balkanske države nema ni političkog mučenja, ni progona, ni zlostavljanja političkih neistomišljenika, pa time ni osnovnih razloga za podnošenje zahtjeva za azil.

Izvor: Agencije