Vučić: Imam veliki strah zbog stanja u BiH

Vučić je rekao kako je svjestan da reforme i mjere štednje osjeća srednji i siromašni sloj stanovništva koji mu daje podršku (AP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako misli da Srbiji izbori nisu potrebni, ali da nikada nije moguće isključiti tu situaciju, jer ne želi da na silu biti predsjednik Vlade.

„Kad me (prvi potpredsjednik Vlade) Ivica Dačić kritikuje pred strancima, on uvek kaže: ‘Ja ne mogu toliko kratko da planiram kao Vučić’. On voli izbore, stalno razmišlja o njima… Ja mislim da nam izbori nisu potrebni, jer su nam planovi veliki. Imaćemo više autoputeva urađenih u 2016. i 2017. godini nego ikada ranije“, rekao je Vučić u intervjuu za Politiku.

On je rekao kako je svjestan da reforme i mjere štednje osjeća srednji i siromašni sloj stanovništva koji mu daje podršku i da zna koliko trpe i teško žive, ali i da oni znaju da ne mogu živjeti bolje ako  se ne uredi državna kasa.

„Nama svakog meseca 350 miliona evra ode na penzije. Zato se spremam i obavljam neformalne razgovore, a zvanične ću sa MMF-om obaviti u avgustu. Da ti ljudi osete boljitak prvo u prosveti, zdravstvu, policiji i vojsci. To vam je 360.000 ljudi. I da boljitak oseti 1,74 miliona penzionera i 1,04 miliona penzionera kojima nismo smanjili penzije. Da im bar povećamo penzije za jedan ili dva odsto“, naglasio je premijer Srbije.

Nije se čuo sa Izetbegovićem

On je u istom intervjuu kazao kako ima utisak da je poslije neusvojene rezolucije o Srebrenici, ne samo u regiji, već i u velikom dijelu sveta, nestala želja čak i za pričom o stvarnom pomirenju na prostorima bivše Jugoslavije.

„Kad govorim o stabilnosti i pomirenju, ja govorim o stvarnoj stabilnosti i suštinskom pomirenju. To mi je najvažnije. Ja ne govorim o političkim posledicama, povoljnim ili nepovoljnim za bilo koga“, rekao je Vučić.

Na pitanje šta treba očekivati poslije britanskog prijedloga rezolucije, ruskog veta i incidenta u Potočarima, Vučić je odgovorio da trenutno najviše strahuje zbog regionalne nestabilnosti i političkih sukoba.

„Danas imam samo jedan strah. To više nije ispunjenje naših ekonomskih reformi. To jeste regionalna nestabilnost i politički sukobi. Veliki strah imam zbog situacije u BiH“, rekao je.

Na pitanje da li se čuo sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem poslije napada u Potočarima, Vučić je rekao da nije i da će se sa njim čuti u ponedjeljak kako bi se dogovorili oko agende posjete članova Predsjedništva BiH Srbiji.

Izvor: Agencije