Bivši general JNA uhapšen po hrvatskoj potjernici

Istražni sudija Višeg suda u Podgorici odredio je Đukiću ekstradicijski pritvor (AFP)

Umirovljeni srpski general Borislav Đukić uhićen je u nedjelju u crnogorskoj zračnoj luci Tivat po hrvatskoj potjernici za navodni ratni zločin počinjen nad civilima tijekom rata u Hrvatskoj.

Ðukić je, kao zapovjednik 21. brigade 9. Kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Perući.

Priveden je istražnom sucu Višeg suda u Podgorici, koji mu je odredio ekstradicijski pritvor.

Na istoj hrvatskoj optužnici nalaze se i Ratko Mladić, tadašnji zapovjednik 9. Kninskog korpusa JNA, zapovjednik tvz. Vojske Krajine Mile Novaković i zapovjednik svih pograničnih postrojbi tzv. krajinske milicije Milan Korica.

Optuženima je 1993. određen pritvor i za njima je raspisana tjeralica koja je još na snazi.

Optužnicom se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u siječnju 1993. godine.

Istraga otvorena prije 22 godine

Generali Mladić i Novaković izdali su 28. siječnja 1993. nalog Đukiću i Korici o postavljanju velike količine eksploziva za rušenje brane Peruča. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, a zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane.

Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika HEP, spriječen je, prema optužnici, cilj rušenja brane – potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša.

Borislav Đukić na popisu je hrvatskog Državnog odvjetništva procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prije dvije godine dostavljen i srpskom ministarstvu pravosuđa.

Istraga protiv njegove skupine otvorena je 1993. godine, a optužnica podignuta 13. prosinca 1995. te se postupak vodi pred Županijskim sudom u Splitu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO