Migranti još preko Makedonije idu na Zapad

Raste broj migranata koji preko Makedonije, Bugarske i Srbije pokušavaju doći do Evropske unije.

Očekuje se da će se takav trend sljedećih mjeseci nastaviti, jer mnogi žele stići do Unije prije završetka kontroverznog zida između Srbije i Mađarske.

Al Jazeerina ekipa došla je u rano jutro na jednu skopsku željezničku stanicu i zatekla veliku gužvu. Na voz će, put Srbije, i Tarik, tinejdžer koji je sa porodicom pobjegao iz Sirije, ali je u Makeodniji ostao sâm.

“Odavdje smo trebali krenuti vozom prema Srbiji. Ranije smo isplanirali putovanje i sve pripremili. U međuvremenu je mog oca uhapsila policija i nije preživio. Brat iz Njemačke je dolazio i sahranili smo ga. Nastavljam putovanje, iako otac nije više sa mnom”, priča Tarik.

Tarik ipak ne ide sâm. Prihvatila ga je porodica koja je već neko vrijeme u Makedoniji.

“Odredište je Njemačka. Pet mjeseci svog života sam proveo na putu i nisam još stigao”, ukazuje Husein, migrant iz Sirije.

Tarikov brat je regulisao boravak u Njemačkoj, gdje će ga čekati u nadi da će sve biti u redu.

Ginuli na prugama

Ranije su se migranti kroz Makedoniju kretali nelegalno, prugom. Bježeći od neimaštine i rata, neki su stradali u miru. Ginuli su na ovdašnjim prugama.

Pamti se aprilska tragedija kod Velesa, kada je voz pregazio 14 migranata.

Tek nedavno Makedonija je omoguća migrantima da dobiju potvrdu za traženje azila i slobodnije kretanje, po ugledu na sličnu regulativu iz Srbije.

“Zemlje zapadnog Balkana nisu cilj migrantima sa Bliskog istoka, severa Afrike ili Azije. Njima su cilj zemlje EU i zato deo nevladinog sektora ovde u Skoplju smatra kako bi zapadnobalkanske vlade mogle da učine malo više kako bi se migrantima pomoglo”, javlja Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Izdati potvrde koje će svugdje važiti

Građanske grupe koje pomažu migrantima traže da se omogući da potvrda koju izdaju makedonske vlasti dozvoljava i direktno kretanje kroz Srbiju, kako migranti ne bi morali da prolaze kroz identičnu proceduru kada uđu u tu zemlju.

“Razgovarao sam o ovom zajedničkom problemu sa srpskim ministrom unutrašnjih poslova. Još nemam informacija kako će to biti prihvaćeno tamo. Kako god, intenziviraćemo svakodnevne kontakte, ali to će biti u kontekstu priključenja Makedonije aktivnostima Austrije, Mađarske i Srbije, tako da prepoznajemo potrebu da budemo integrisani u rješenje ovog zajedničkog problema”, kaže Mitko Čavkov, makedonski ministar unutrašnjih poslova.

Posljednjih sedmica dešavalo se da se dnevno izda gotovo 1.000 potvrda za traženje azila u Makedoniji. Najviše ih je iz Sirije i svima je cilj daleko na zapadu.

Izvor: Al Jazeera