Vučić moli Dodika da razmotri odluku o referendumu

Aleksandar Vučić: Zamolio sam, u ime Srbije, da samo još jednom razmotre odluku (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zamolio je u petak predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, ukazujući na širi kontekst tog problema.

U prošlosti se ne živi

Aleksandar Vučić je izjavio da se raduje dolasku članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Beograd i poručio da se u prošlosti ne živi.
Odgovarajući na pitanje u vezi s najavljenim sastankom s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine 22. ili 23. jula, a imajući u vidu indident u Srebrenici, Vučić je ponovio da to što je prošao u Potočarima nije bilo nimalo lako, ali da se ne živi u prošlosti.
‘Naše službe bezbednosti imaju potpuno sklopljenu sliku, ali ćutimo i čekamo da vidimo šta će reći organi Bosne i Hercegovine… To nam je nauk za budućnost, u prošlosti se ne živi. Radujem se susretu s članovima Predsedništva. Verujem da ćemo u otvorenim razgovorima razmotriti zajedničku budućnost i šta možemo da uradimo u saradnji dve zemlje’, rekao je Vučić.

“Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci RS-a. Zamolio sam, u ime Srbije, da samo još jednom razmotre odluku. Zahvalan sam što poštuje to viđenje Srbije, za koje mislim da je u ovom trenutku celovito sveobuhvatno i ozbiljno”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s Dodikom u Beogradu, zahvalivši mu što je ostavio prostor za razgovor o referendumu.

Vučić je dodao  da je spreman, ukoliko Dodik to bude tražio, “pomoći u iznošenju dodatnih argumenata koji bi doprineli lakšem sagledavanju celokupne situacije. Spreman sam da to uradim i ako treba pred poslanicima u RS-u”.

Odluka na RS-u

“Srbija nikada i ni na koji način se nije mešala u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, kao ni interne političke stvari u RS-u. Ali sam danas, na moju inicijativu, zahvalan Dodiku što je prihvatio ovu vrstu razgovora”, kazao je Vučić, primijetivši da bi “Srbija teško postojala bez RS-a, a i RS ništa manje teško bez Srbije”.

Konačna odluka je, ponovio je, na RS-u, prenosi Tanjug.

Dodik je kazao kako je spreman na dijalog o pravosuđu i tužilaštvu u Bosni i Hercegovini, ali ako dogovor izostane, ostaje pri odluci o referendumu.

“Mi nismo za unilateralne akcije, ali smo protiv poniženja”, rekao je on.

Istakao je da je RS spreman za dijalog sa svima, ali da je od izuzetnog značaja da se konsultira sa Srbijom.

Najavio je da će s rukovodstvom Srbije još jednom u septembru razmotriti situaciju u vezi s referendumom.

Upitan da li je to nagovještaj mogućnosti odustajanja od referenduma, Dodik kaže da ako ne bude napretka po pitanju zahtjeva koje ima RS, onda će se ići na referendum.

Minimum dva-tri mjeseca

“Ne odlučujemo mi više o referendumu. Ako ne bude pomaka, mi idemo na referendum i mi ćemo to dobiti. Ali, mi više o tome ne odlučujemo, nego drugi i neka se ne skrivaju iza toga”, rekao je on.

Upitan koji je to vremenski rok u kojem bi moglo doći do održavanja referenduma, Dodik je kazao da se radi o minimum dva-tri mjeseca, imajući u vidu proceduru koja mora biti ispoštovana.

Dodik je, međutim, dodao da očekuje da u tom periodu dogovor bude postignut.

Izvor: Agencije