Regija u crvenom alarmu zbog vala vrućine

U većini država regije objavljen je crveni meteoalarm, što znači da treba očekivati velike vrućine, s temperaturama i iznad 40 stupnjeva Celzijusa.

Crveni meteoalarm u pravilu upozorava na vremenske prilike koje mogu nanijeti velike štete i biti opasne po život, prenosi Tanjug.

U Hrvatskoj je crveno upozorenje za subotu objavljeno za cijelo područje zemlje, a u Državnom hidrometeorološkom zavodu vrućinama se zasad ne nazire kraj, kako javljaju hrvatski mediji.

Temperature, koje su se u petak dizale do 37 stupnjeva, u subotu i nedjelju rasti će i do 39 stupnjeva.

Crveni meteoaralm još je u petak proglašen za Istru, Kvarner i Dalmaciju.

I BiH ‘u crvenom’

Najveća opasnost se za područje Rijeke i Splita produžuje od petka do ponedjeljka, a u ponedjeljak će još potrajati na području Osijeka i Dubrovnika.

“Vrijeme je izuzetno opasno. Izuzetno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području, i to u većini slučajeva s opasnošću po život”, navodi se u upozorenju hrvatskog Meteoalarma i dodaje da građani trebaju slijediti uputstva državnih institucija i biti spremni i za izvanredne mjere.

I velika većina Bosne i Hercegovine u subotu je u crvenom meteoalarmu.

Već u petak temperature su se dizale do 38 stupnjeva, a u subotu se očekuje sunčano i vruće vrijeme, s temperaturom i do 40 stupnjeva Celzijusevih, priopćili su meteorolozi.

Za dane vikenda Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteoalarm, zbog visokih temperatura zraka i indeksa ultraljubičastog zračenja, prenosi Srna.

Iako su u večernjim satima mogući lokalni pljuskovi, na vidiku nema značajnijeg osvježenja.

I u Srbiji i Crnoj Gori vrućine

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je na crveno upozorenje za vikend za područje cijele zemlje.

Za vikend i tijekom idućeg tjedna na području Srbije će biti vrlo toplo vrijeme, s najvišom dnevnom temperaturom od 34 do 38 stupnjeva, a najtoplije će biti u nedjelju, s maksimalnom temperaturom u većini mjesta od 39 stupnjeva.

Samo u subotu poslijepodne, uz lokalni razvoj oblaka, postoji mala vjerojatnost za kratkotrajni pljusak i grmljavinu u sjevernim i jugozapadnim krajevima.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 25. srpnja biti sunčano i vrlo toplo vrijeme, s temperaturama zraka znatno iznad prosječnih vrijednosti.

I Zavod za hidrometerologiju i seizmologiju Crne Gore priopćio je u petak da će od subote biti aktiviran crveni meteoalarm.

Savjeti građanima

Meteorolozi pozivaju građana da se drže preventivnih mjera, da se ne izlažu pretjerano suncu te da prostore u kojima borave rashlade uređajima ili noćnim zrakom, čime mogu znatno smanjiti opasnost od vrućina.

Izbjegavanje sunca u najtoplijem dijelu dana, uzimanje tekućine i lagane hrane, nošenje adekvatne odjeće i obuće, boravak u hladovini, uzimanje voća i povrća, odmor i oprez na kupalištima i u prometu, savjeti su liječnika, prenosi Tanjug.

Srčani bolesnici i osobe koje se pretjerano znoje trebale bi posebno paziti, jer kada čovjek gubi tekućinu i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije.

Poželjno je da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prijevoza u vrijeme kada su u njima najveće gužve.

Starije osobe, srčani i kronični bolesnici trebali bi obavljati samo umjerenu fizičku aktivnost i po nužne namirnice ići do 10:00 prije podne.

Izvor: Al Jazeera i agencije