Mađarska podigla prvi dio ograde prema Srbiji

Prvih 150 metara, od ukupno 175 kilometara, žičane ograde postavljeno je na granici između Srbije i Mađarske.

Ograda bi trebala spriječiti ilegalne ulaske migranata iz Srbije, a završetak radova planiran je do kraja novembra.

Evropski parlament ranije se izjasnio da ne podržava ovakve mjere Mađarske.

Mađarski ministar odbrane Csabo Hende je rekao da 900 ljudi simultano radi na podizanju ograde visoke četiri metra i duge 175 kilometara duž granice Mađarske i Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Sandro Pinter je kazao da je ograda privremena, ali jedino trenutno rješenje koje će zaustaviti kretanje izbjeglica.

Uklanjanje ako se smanji broj migranata

“Znamo da ograda nije rješenje, ali mi smo nešto morali preduzeti”, rekao je Pinter.

On je napomenuo da ovo nije prva ograda u Evropskoj uniji, jer slični zidovi postoje u Španiji, Grčkoj i Bugarskoj.

“Mađarskoj zvanično nije stigao zahtjev iz EU-a da ne dižemo ogradu. Mi ovim branimo i mađarske i šengenske granice”, istakao je Pinter.

Ministri su obišli radove na postavljanju ograde na granici Mađarske i Srbije kod Morahaloma, poručivši tom prilikom da je ograda privremena i nužna mjera te da će biti uklonjena ako se broj migranata smanji.

Pinter je ukazao da su od početka ove godine do danas u Mađarsku ilegalno ušla 81.333 migranta, a od toga 80.724 iz Srbije.

“Mađarska ne može izdržati priliv od 160.000 migranata godišnje na ovaj broj stanovnika i zato gradimo ogradu”, rekao je Pinter.

Članovi desničarske organizacije, bračni par Sekeres iz Morahaloma, podržava podizanje ograde, jer se plaše migranata.

“Oni su pripadnici drugih kultura i nacija. Nisu toliko inteligentni kao bijelci”, rekla je Zoyfia, stanovnica Morahaloma.

Izgradnja po uzoru na vojne baze

“Ima mnogo problema ovdje oko granice. Starije žene, Mađarice, koje žive same, veoma su uplašene. Migranti prave mnogo problema”, kazao je Krisztian, stanovnik Morahaloma.

“Ograda na granici Srbije i Mađarske gradi se po uzoru na neke vojne baze, ali pre svega, na zatvore. Na njenom vrhu nalaziće se bodljikava žica”, javlja iz Morahaloma reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Zvanični Beograd je u više navrata uputio protest prema zvaničnicima Mađarske i EU-a zbog namjere susjeda da podigne zid – ogradu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, poručio je u srijedu da budžet Srbije ne može sam podnijeti troškove boravka migranata na teritoriji Srbije i da je neophodna koordinacija svih zemalja EU-a po tom pitanju.

Izvor: Al Jazeera i Agencije