Schultz: Ekonomski rast je prioritet za BiH

Članovi Evropskog parlamenta pružat će evropsku perspektivu Bosni i Hercegovini (Fena)

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schultz, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u srijedu se susreo s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, s kojima je razgovarao o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu te o obavezama Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bariša Čolak i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Šefik Džaferović su nakon sastanka rekli da su sa Schultzom razgovarali o održivom socio-ekonomskom razvoju i stvaranju novih radnih mjesta.

Zahvalili su na posjeti evropskog parlamentarca, koja je za Bosnu i Hercegovinu vrlo važna, pogotovu u trenutku kad se započinju reformski procesi i kada Bosna i Hercegovina treba ubrzanim koracima krenuti ka evropskim integracijama.

Dati šansu mladima

Schultz je poručio da EP i Evropska unija želi što prije jaku Bosnu i Hercegovinu u evropskim institucijama, a usvajanje programa IPA je veoma važan korak.

“Stopa nezaposlenosti u Evropi je velika, pogotovu mladih, a ovdje, u Bosni i Hercegovini, je čak 60 posto”, naveo je on i dodao da se zajednički moraju boriti protiv tog negativnog trenda.

Ekonomski rast i razvoj Bosne i Hercegovine te otvaranje radnih mjesta za mlade su, po riječima predsjednika EP-a, prioriteti.

“Moramo dati šansu budućoj generaciji, mladima, a te šanse nema bez omogućavanja zapošljavanja”, istakao je Schultz.

Tokom susreta predsjednika EP-a s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine razgovarano je i borbi protiv terorizma.

“Borba protiv terorizma zahtijeva snažnu saradnju svih sigurnosnih struktura u svijetu”, rekao je Schultz.

Dodao je da je veoma važna saradnja između Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Evropskog parlamenta, a članovi EP-a će pružati evropsku perspektivu Bosni i Hercegovini.

I predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je s Martinom Schulzom razgovarao o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

On je upoznao predsjednika EP-a o aktivnostima Vijeća ministara na ubrzavanju evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Istaknuo je da je već usvojena reformska agenda, a da je na sjednici u srijedu Vijeće ministara usvojilo Okvirne prometne politike Bosne i Hercegovine za period od 2015. do 2030. godine, kojom se želi stvoriti ekonomičan i efikasan prometni sistem, usklađen s standardima EU-a i pravilima Svjetske trgovinske organizacijea, a čime se za Bosnu i Hercegovinu otvara mogućnost finansiranja izgradnje infrastrukturalnih projekata kroz IPA II fondove.

Zahvalnost za Rezoluciju o Srebrenici

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović zahvalio je predsjedniku EP-a za usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u EP-u te izrazio zahvalnost Schulzu za njegov lični angažman, kao i podršku institucija EU-a na pripremi i usvajanju obnovljenog pristupa EU-a za Bosnu i Hercegovinu.

Schulz je istakao da snažno podržava političke snage u Bosni i Hercegovini u realizaciji reformske agende te je izrazio spremnost EU-a da pomogne BiH i cijeloj regiji u podizanju konkurentnosti, infrastrukturnom povezivanju, unapređenju energetskog sektora, jačanju malih i srednjih preduzeća, reformi pravosuđa te vladavini prava.

Zajednički je ocijenjeno da rješavanje socijalno-ekonomskih potreba građana mora biti prioritet na svim nivoima vlasti.

Izvor: Agencije