Nuland: Podrška evropskom putu Srbije

Nuland je uputila poruku da treba iskoristiti trenutak i preduzeti dodatne napore u demokratskim reformama (AP)

Pomoćnica američkog državnog sekretara Victoria Nuland razgovarala je danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije i predsjedavajućim OSCE-a Ivicom Dačićem i predsjednikom Demokratske stranke Bojanom Pajtićem.

U razgovoru s Nikolićem Nuland je istakla da Sjedinjene Američke Države podržavaju Srbiju na njenom putu eurointegracija i da su spremne u tome joj pomoći, javlja Tanjug.

„Partnerstvo naše dvije zemlje jača našim zajedničkim radom i Amerika je vrlo zainteresirana da Srbiju vidi u porodici evropskih naroda“, rekla je Nuland, pozdravivši napredak koji je Srbija iskazala prolazeći kroz reforme s ciljem modernizacije zemlje.

“Srbija postupa odgovorno prema budućnosti regiona ne odgovarajući na pojedine sporadične provokacije od strane naših suseda, a to ne doživljavamo kao našu slabost, već kao investiciju u bolji život građana”, rekao je Nikolić.

Vučić najavio nastavak dijaloga sa Prištinom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je Srbija čvrsto opredjeljena za članstvo u Evropskoj uniji, te da Vlada Srbije namjerava nastaviti dijalog sa Prištinom, kako bi u najkraćem roku došla do rješenja koja bi doprinijela očuvanju regionalne stabilnosti.

Šef diplomatije i predsjedavajući OSCE-a Ivica Dačić je govorio o rješavanju ukrajinske krize.

“Nastojimo da, uz podršku međunarodnih partnera, obezbedimo poštovanje primirja na terenu i napredak u političkim pregovorima za okončanje krize”, rekao je Dačić.

Pomoćnica američkog državnog sekretara boravi u Beogradu u okviru posjete regionu.

Nuland je i tokom posjete Dubrovniku prije nekoliko dana izjavila da Beograd i Priština napreduju i da SAD želi da 2015. bude godina u kojoj će se unaprijediti dijalog, ali je istakla da će to zahtijevati hrabre odluke obje strane.

Zemljama Jugoistočne Evrope uputila je poruku da treba da iskoriste trenutak i preduzmu dodatne napore u demokratskim reformama, a da će SAD biti uz njih na tom putu.

Najavljena posjeta Podgorici

Pored Dubrovnika, gdje je učestvovala na “Croatia Forumu”, posjetila je Sarajevo, Prištinu, Tiranu i Makedoniju, a prema najavi State Departmenta, američka zvaničnica će posjetiti i Podgoricu.

Glavne teme sa zvaničnicima regije, ali i predstavnicima civilnog društva, jesu bilateralna i regionalna pitanja, uključujući euroatlantske i regionalne integracije, ali i energetika.

Izvor: Agencije