Nuland: Vrijeme da Makedonija krene naprijed

Tokom sastanka Victorije Nuland s premijerom Nikolom Gruevskim pred zgradom Vlade je održan protest (Al Jazeera)

Pomoćnica američkog državnog sekretara Victoria Nuland u Skoplju je s makedonskim vlastima i opozicijom razgovarala o okončanju višemjesečne političke krize.

Posjeta dolazi nekoliko dana nakon što je opozicija proglasila neuspješnim pregovore s vlastima o provođenju junskog dogovora četiri najveće partije, što je trebalo rezultirati vanrednim izborima i reorganizacijom vlade.

Tokom sastanka Victorije Nuland s premijerom Nikolom Gruevskim, pred zgradom Vlade je održan protest, na kojem su građani tražili ostavku premijera.

Volja za prevazilaženje krize

Nakon sastanaka je pomoćnica američkog državnog sekretara kazala kako postoji volja za rješenje političke krize.

“Sada je vrijeme da se okonča kriza. Sjedinjene Američke Države su zadovoljne što rade s Evropskom unijom, američki ambasador  [u Skoplju] sarađuje s evropskim komesarom Johannesom Hahnom u pokušaju da se stranke okupe oko dogovora koji bi omogućio Makedoniji da se vrati izabranom putu euroatlantskih integracija, kako bi se vratio privredni rast, dobra, čista vlada, sloboda medija i sve stvari koje su važne za državu”, rekla je Victoria Nuland.

Ona je istakla da je s premijerom i liderima stranaka razgovarala o načinu na koji bi se mogao premostiti postojeći jaz i kako da provedu sporazum koji bi omogućio zemlji da krene naprijed.

Izvor: Al Jazeera i Agencije