Šabac: Prodajom obveznica do gradnje bazena

Grad Šabac je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je javnom ponudom emitirala obveznice namijenjene finansiranju gradnje zatvorenog bazena.

Kupovinom obveznica vrijednosti 3,3 miliona eura građani su pomogli razvoj lokalne zajednice, ali su istovremeno ostvarili bolje prihode u odnosu na klasičnu štednju u banci, javlja Nebojša Grabež, novinar Al Jazeere. 

Vaterpolista Nikola Car carski se osjeća u svom prostoru, u bazenu koji prije šest mjeseci nije imao. Timski i odlučno, grad je dobio novi bazen.

Motivi pojedinih Šapčana, među kojima su i vaterpolisti novog prvoligaša, bili su više nego jasni.

“Mi zadnjih deset godina idemo po Srbiji, po bazenima treniramo kad god možemo pomalo i ovo sad znači za sve nas da možemo da igramo u našem bazenu, da treniramo, da imamo ozbiljnije treninge, da podignemo igru na viši nivo i da se takmičimo u najvišem rangu u Srbiji u kojem smo bili pre nego što se prošli bazen zatvorio”, kazao je Car.

Pojedinačna vrijednost obveznice bila je 82 eura. Rok dospijeća je sedam godina, a kamatna stopa od šest posto isplaćuje se godišnje. Polovina emisije bila je rezervirana je za građane, druga polovina za pravna lica.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je rekao: “Čak da smo imali i duplo više obveznica, sigurno bismo ih prodali, jer je toliko interesovanje bilo. Činjenica da veliki broj građana bio zainteresovan i da veliki broj građana sada upravo koristi ovaj bazen govori da mi nismo pogrešili.”

Recept za budućnost

Kažu, to je recept i za budućnost. Ovakav način finansiranja infrastrukturnih objekata, koji nemaju pokriće u budžetskim ili kreditnim sredstvima, mogao bi da bude model i za druge gradove. U Beogradu već razmišljaju o tome.

“U toku su procene koji bi projekat mogao da bude najatraktivniji za ponudu. U opciji su magistralni vod za otpadne vode, železnički tunel koji bi omogućio izmeštanje šina iz centra grada ili nova autobuska stanica sa svim pratećim infrastrukturnim objektima, upravo na prostoru Novog Beograda”, javlja Grabež.

Sekretar finansija Beograda Slobodan Milosavljević je kazao: “Radi se o tome da Beograd ima dosta infrastrukturnih projekata za koje nema za sada kvalitetne izvore finansiranja, pogotovo ne iz budžeta, s obzirom na zaduženost. Onda bismo išli na tržište preko hartija od vrednosti. Smatramo da bismo za neke projekte našli tražnju”.

Osim atraktivnosti projekta, dodatni motiv za građane su i bolji kreditni uvjeti. Trenutne kamatne stope na štednju u eurima u bankama idu najviše do dva posto, a za obveznice šest procenata.

“Meni je samo bilo bitno da se ovaj bazen napravi i da to bude kako dolikuje, da ovaj grad ima ovakav bazen. A to da li ćemo nešto profitirati, stvarno mi nije bilo u tom planu”, kazao je Car.

Akcija se isplatila, gužva je na bazenu. Lokalna samouprava razmišlja o novim projektima i akcijama koje bi ovaj grad učinile boljim mjestom za život.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Tri kompanije iz Njemačke, koje se bave proizvodnjom autodijelova, odbile su da investiraju u Srbiju.Poslovanje su započele u susjednoj Makedoniji.U Vladi Srbije kažu da je riječ o investitorima koji nisu željeli  dugoročno ostati  u zemlji.Da li je ovaj slučaj alarm za uzbunu i da li to znači da će i drugi investitori otići iz te […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO