RS sve teže isplaćuje penzije

Fond penziono-invalidskog osiguranja bh. entiteta Republika Srpska godinama je u finansijskim problemima. Posljednjih mjeseci smanjena je uplata doprinosa, a dodatno opterećenje su krediti, pa iz Fonda traže da isplatu penzija preuzme entitetski budžet.

Isplata penzija u tom entitetu mjesečno traje 10 do 15 dana.

“Ne mogu biti veće, ali da su veće, bilo bi bolje. Ali koliko se može, toliko se daje, toliko se dobija. Važno je da naši rukovodioci pošteno rade. Da oni ne ‘ćapaju”, ukazuje Ostoja Suvajac, penzioner iz Banje Luke.

“Malo radim kod kuće. Držim malo i stoke. Hvala Bogu! Imam sina i troje unučadi. Za njih živim, ja i moja baba”, dodaje Zdravko Malić, penzioner iz Prijedora.

Fondu penziono-invalidskog osiguranja Republike Srpske mjesečno treba više od 40 miliona eura da bi isplatio penzije.

Prosječna penzija je 170 eura. Često nedostaje novca, pa Fond kreditima popunjava praznine.

“Bili smo prinuđeni da se kreditno, indirektnim i direktnim putem zadužimo i zadužili smo se u dva navrata u ukupnom iznosu od 90 miliona maraka. Dakle, 50 plus 40 miliona sa rokom vraćanja 10, odnosno 12 godina”, potvrdio je Mladen Milić, direktor Fonda.

Smanjena uplata doprinosa

U posljednja dva mjeseca suočavaju se i sa smanjenom uplatom doprinosa. Kažu da im poslodavci duguju više od 200 miliona eura.

“U Fondu ističu kako bi im mnogo pomoglo kad bi isplata penzija prešla na teret budžeta Republike Srpske. Kažu da ne bi bilo kašnjenja, kao sada, i da bi blizu 250.000 korisnika penzije dobilo u roku dan ili dva”, javlja Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Ekonomista Damir Miljević smatra da to ne bi pomoglo. Nije samo Fond u finansijskoj krizi, kaže Miljević, već i sam entitet.

“Imamo situaciju u kojoj na jednog zaposlenog dolazi jedan penzioner i takva situacija je apsolutno neodrživa. Bilo kakvi sistemi prelaska na trezorsko, netrezorsko, ovakvo, onakvo poslovanje neće riješiti dugoročno problem Fonda PIO. Jedino ozbiljno rješenje su reformski rezovi”, smatra Miljević.

Nekadašnji direktor Fonda Zoran Mastilo kaže da je isplata penzija iz budžeta loše rješenje. Smatra da bi to dalo znak poslodavcima da dodatno odugovlače uplatu doprinosa.

“Nije bilo ozbiljne analize i na taj način mislim da će Fond doći u veće probleme, u veći rizik. Praktično, postaće teret budžeta Republike Srpske sa kojim niko u ovom trenutku ne zna kako će se to završiti”, napominje Mastilo.

Isplata za ovaj mesec počela je u petak, ali niko ne može da kaže do kada će sve penzije biti i isplaćene.

Izvor: Al Jazeera