Kapetan Dragan se izjasnio da nije kriv

Izručenje Dragana Vasiljkovića bilo je vrlo komplicirana akcija, potvrdio je ministar Ranko Ostojić (Ivo ?agalj / Pixsell)

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, doveden je u petak u splitsko Županijsko državno odvjetništvo, gdje je, na prvom ispitivanju pred tužiteljima, izjavio kako nije kriv za ratne zločine nad vojnicima i civilima u Dalmaciji i na Baniji tokom devedesetih.

Vasiljković je u splitsko tužiteljstvo doveden pod posebnim mjerama opreza i jakom policijskom pratnjom, a ispitivanje je trajalo nepunih sat vremena, nakon čega je vraćen u zatvor.

Pred Županijskim državnim odvjetništvom u petak se našao i Ivan Turudić, predstavnik logoraša, koji je tijekom zatočeništva susretao kapetana Dragana.

U razgovoru za Hinu, kazao je da nema posebne osjećaje nakon što je čuo da je Vasiljković izručen i da će, bude li mu to odobreno, “otići u zatvor i odnijeti mu sok i cigarete, pa neka vidi kako hrvatski vojnici postupaju sa svojim krvnicima”.

Ostojić: Komplicirana akcija

Nakon gotovo desetljetnog ekstradicijskog postupka, pokrenutog zbog sumnje da je tijekom Domovinskog rata skrivio zločine nad hrvatskim civilima, policajcima i vojnicima, Vasiljković je u četvrtak doveden u splitski zatvor na Bilicama.

On je prvi australski državljanin kojega je Australija izručila zbog ratnog zločina.

Zbog osjetljivosti situacije Vasiljković je, kako se doznaje, smješten u posebno zatvorsko krilo i u ćeliji je sam, daleko od ostalih zatvorenika, koje neće susretati.

Splitski odvjetnik Darko Stanić, koji Vasiljkovića brani po službenoj dužnosti, očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podignuta odmah nakon što ga ispitaju tužitelji, s obzirom da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.

Vasiljković je istražiteljima najavio kako će otkazati punomoć Staniću i u narednih nekoliko dana angažirati svoj odvjetnički tim, javlja zagrebački Večernji list.

Izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj bila je vrlo komplicirana akcija, koja je trajala više dana, u suradnji s australskom policijom, izjavio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Rekavši kako je ovo prvi put da je Australija izručila svog državljanina, istaknuo je da su se pritom strogo poštovala sva pravila i da se Vasiljkoviću može jamčiti pošteno suđenje.

Do hapšenja živio u Perthu

Takvu potvrdu prethodno je dao i ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Splitsko tužiteljstvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva.

Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe.

Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj, vratio se u Australiju.

Do uhićenja je, pod imenom Daniel Snedden, živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

Izvor: Al Jazeera i agencije