Patrole Srbije, Mađarske i Austrije na makedonskoj granici

Mješovite zajedničke patrole bit će raspoređene na granici Srbije sa Makedonijom (EPA)

Ministri unutrašnjih poslova Srbije, Austrije i Mađarske Nebojša Stefanović, Johanna Mikl-Leitner i Sandor Pinter potpisali su u Budimpešti Memorandum o razumijevanju, kojim su se tri strane dogovorile o primjeni konkretnih zajedničkih mjera u cilju suzbijanja iregularnih migracija.

Memorandumom, koji je potpisan na osnovu Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, predviđeno je formiranje zajedničkih istražnih timova u cilju otkrivanja krijumčarenja ljudi, kao i jačanja zajedničkih patrola na državnim granicama u Republici Srbiji.

Ministri policija Srbije, Austrije i Mađarske izrazili su odlučnost da se ozbiljno izbore s problemom iregularnih migracija, kojim su sve tri zemlje pogođene, i spremnost za jačanje policijske saradnje, saopćeno je u utorak navečer iz MUP-a Srbije.

Najava zajedničke sjednice

Srpski ministar policije Stefanović je, istakavši da je trilateralni sastanak najava današnje zajedničke sjednice Vlada Srbije i Mađarske, rekao kako je obaveza Srbije da štiti svoje granice, ali i da osigura poštovanje prava, odnosno da ljudima koji ispunjavaju uvjete za dobijanje azila to i omogući.

Stefanović je rekao kako je na sastanku dogovoreno da će jedna od konkretnih mjera biti mješovite zajedničke patrole srpskih, mađarskih i austrijskih policajaca na granici Srbije sa Makedonijom.

“Broj migranata u odnosu na prošlu godinu povećan je tri do četiri puta”, rekao je Stefanović, naglasivši da je za rješavanje problema iregularnih migracija potrebno napraviti strateško rješenje sa konkretnim mjerama.

Stefanović je zatražio podršku i pomoć Evropske unije za rješavanje ovog problema.

Neophodna solidarnost

Austrijska ministrica Mikl-Leitner je istakla da je za rješavanje ovog problema neophodna solidarnost između država i dodala da je praksa pokaza da trilateralni sastanci Austrije, Srbije i Mađarske daju dobra rješenja.

“Neprestajući val migranata je Austriju doveo do ‘granica preopterećenosti’. Do sada je 40.000 osoba obuhvaćeno programom pomoći migrantima, broj migranata bi se u skorije vrijeme mogao povećati i na 70.000”, kazala je.

Mikl-Leitner je navela da će Austrija poslati jedan broj policajaca s potrebnom opremom u Srbiju kako bi pomogli srpskim policajcima da zaštite granicu.

Zaštitna ograda

Mađarski ministar unutrašnjih poslova Sandor Pinter je, također, naglasio da se samo zajedničkom saradnjom svih zemalja mogu postići dobri rezultati.

Mađarska je uprkos oprečnim stavovima iz EU-a i suprotstavljanju Srbije najavila da će na granici prema Srbiji podići zaštitnu ogradu kako bi spriječila priliv migranata.

Izvor: Agencije