Mahmoud Abbas sutra u Beogradu

Dačić i Maliki su razgovarali i o sporazumu o trgovini i vizama (Anadolija)

Uoči sutrašnje posjete palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa Srbiji, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u Beogradu s palestinskim kolegom Riyadom Al Malikijem. 

“Na današnjim razgovorima je preovladao duh starog prijateljstva. Mnoge stvari smo vidjeli zajedničkim očima, imamo iste poglede i razmišljamo na isti način i osjećamo da postoje zajednički elementi koj treba da nas učvrste da zajednički radimo”, naveo je Maliki, a prenosi Anadolija.

Dodao je da se sa Dačićem saglasio o mnogim pitanjima i da će u cilju unapređenja odnosa između Srbije i Palestine raditi na formiranju komiteta.

Dačić je kazao: “Srbija je, odnosno bivša Jugoslavija, bila u poziciji više puta da pomaže palestinskom narodu. Mi želimo da takvu saradnju nastavimo i u narednom periodu. Mi smatramo da mirovni proces treba obnoviti i da mir treba da dođe između svih strana na Bliskom istoku.”

Trgovina i vize

Dačić i Maliki su razgovarali i o sporazumu o trgovini i vizama kako bi olakšali kretanje između dviju zemalja.

Visoki dužnosnici su izrazili spremnost na saradnju dviju zemalja i izgradnju odnosa zasnovanim na prijateljstvu iz perioda bivše Jugoslavije.

Mahmoud Abbas sutra će se sastati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i drugim zvaničnicima.

Abbas i Nikolić otvorit će novu zgradu Palestinske ambasade u Beogradu, prenosi Beta.

Riječ je o uzvratnoj posjeti čiji je cilj razmjena mišljenja o aktuelnim događanjima na Bliskom istoku i bilateralnoj saradnji, rekao je agenciji Beta palestinski ambasador u Beogradu, Mohammed Nabhan.

Abbas je posjetio  Srbiju u julu 2009, a Nikolić je bio u Palestini u maju 2013. godine.

Izvor: Agencije