Ivanić: Velika odgovornost Britanije u rezoluciji o Srebrenici

Ako nas rezolucija opet podijeli, tada je odgovornost na ovima koji su to preuzeli, ukazuje Ivanić (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, komentarišući usaglašavanje rezolucije povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici u UN-u, sa ciljem da se oda počast žrtvama i ohrabre dalji koraci ka pomirenju i boljoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu, podsjetio je i kako je “ranije već bio jedan prijedlog, koji je rađen u logističkim grupama i koji je bio potpuno neprihvatljiv”.

“Ovo sada će biti test međunarodnih institucija da li će naći mjeru i napraviti rezoluciju koja će biti okrenuta ka budućnosti ili će ovu situaciju iskoristiti da se BiH vrati u prošlost”, rekao je Ivanić u izjavi novinarima prije početka tribine “Izazovi i šanse Bosne i Hercegovine”, održanoj na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

Smatra da “oni koji su na sebe preuzeli odgovornost da pišu rezoluciju, preuzeli su političku odgovornost o njenoj upotrebi, odnosno zloupotrebi”.

“Mislim da je bilo daleko bolje da se u ovom vremenu time nije bavilo, jer je Bosna i Hercegovina taman ušla u neku vrstu pozitivnog pristupa. Ovakav način bojim se da će nas vratiti unazad”, kaže Ivanić.

Ističući da je sada najveća odgovornost na Velikoj Britaniji, koja je preuzela pravo da bude predlagač, Ivanić je rekao da nije baš potpuno siguran hoće li biti u stanju da se nađe “izbalansiran pristup”.

“Ako nas rezolucija opet podijeli, tada je odgovornost na ovima koji su to preuzeli i tada neće moći naći nikakav izgovor za svoju negativnu ulogu”, kazao je Mladen Ivanić.

Cvijanović: Udar na RS

Premijerka bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović, smatra da je Rezolucija o Srebrenici, koju Velika Britanija namjerava uputiti u Ujedinjene narode, svojevrstan udar na taj entitet.

Po njenom mišljenju, inicijative za donošenje rezolucije o Srebrenici su “u funkciji destabilizacije i daljeg udaljavanja naroda u BiH”.

“Svi koji su predlagači takvih rezolucija moraju da vode računa kakve će to prilike ili neprilike prouzrokovati u državi na koju se odnose”, rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Mediji su prethodno objavili da Velika Britanija priprema rezoluciju pred Savjetom bezbjednosti UN-a kojom će biti obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici, potvrdila je britanska ambasada u Beogradu.

‘Izvući pouke iz historije’

“Tačan sadržaj rezolucije se još dogovara sa partnerima, ali nadamo se da će se njom odati počast žrtvama genocida u Srebrenici i svima onima koji su patili na svim stranama u ratu i da će ohrabriti dalje korake ka pomirenju i boljoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu. Ova godišnjica je, takođe, prilika za cijelu međunarodnu zajednicu da izvuče pouke iz jednog od najtužnijih trenutaka u historiji UN-a i da naglasi našu odlučnost da se angažujemo na sprečavanju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina”, poručila je britanska ambasada.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi sutra da razmatra prijedlog rezolucije o Srebrenici, čiji su predlagači Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a BiH, te Zaim Backović iz BPS-a.

Rezoluciju o Srebrenici nedavno je i Narodnoj skupštini Republike Srpske podnio potpredsjednik tog entiteta Ramiz Salkić.

Izvor: Al Jazeera i agencije