Hadžić pušten iz Haga na neodređeno vrijeme zbog bolesti

Suđenje Hadžiću prekinuto je krajem prošle godine zbog lošeg zdravstvenog stanja (Tanjug)

Haški optuženik Goran Hadžić ponovno je doputovao iz Den Haaga u Beograd, ali na neodređeno vrijeme i bez dodatnih uvjetovanja, objavili su beogradski mediji pozivajući se na izjavu Hadžićeva odvjetnika Zorana Živanovića.

Odvjetnik Živanović je potvrdio kako je Hadžić iz pritvora doputovao u ponedjeljak, a odluka o puštanju iz pritvora u ovom slučaju nije uvjetovana vremenskim ograničenjem.

Po njegovim riječima, i dalje vrijede svi drugi uvjeti i obveze koji su bili na snazi pri ranijim puštanjima na privremenu slobodu. Prema odluci suda u Haagu, Hadžićev je liječnik obvezan Tribunalu redovito dostavljati izvješća o zdravstvenom stanju njegova pacijenta.

“Sud bi ga mogao, eventualno, ponovo pozvati na neki pregled u Den Haag, premda do toga možda uopšte i ne dođe”, objasnio je Živanović.

Podsjetio je da je suđenje Hadžiću prekinuto listopada 2014. zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja.

Bolest ‘u konačnoj fazi’

Hadžić je 15. travnja doputovao u Srbiju poslije odluke Haškog tribunala da ga pusti na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja i radi nastavka liječenja. Zatim je 8. svibnja otputovao u Den Haag radi neophodnih pretraga i liječničke kontrole, poslije čega se vratio mjesec dana kasnije.

Za Hadžića i dalje vrijedi zabrana napuštanja Novog Sada gdje ima obiteljsku kuću te ne smije komunicirati s medijima, žrtvama i svjedocima.

Haški sud tereti Hadžića za progon Hrvata, za istrebljenje, ubojstva, nezakonito pritvaranje, mučenje i nečovječno postupanje, deportaciju i prisilno preseljenje u periodu 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Suđenje Hadžiću počelo je 2012. pošto je bio uhićen nakon sedmogodišnjeg skrivanja, a u prekidu je od listopada 2014. godine kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru.

Obrana je precizirala da Hadžić boluje od tumora na mozgu i da je bolest “u konačnoj fazi”.

Izvor: Agencije