Bez ministara DF-a na sjednici Vlade FBiH

Premijer Novalić je kazao da ne zna kako će ministri iz DF-a opravdati svoj izostanak sa sjednice (Fena)

Sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održana je bez prisustva ministara iz Demokratske fronte Željka Komšića.

Vlada je usvojila reformsku agendu neophodnu za euroatlantske integracije BiH i ovlastila premijera Fadila Novalića da je potpiše.

Treba da je potpišu i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Uz to, agenda će biti predstavljena za dva dana na sastanku sa Johannesom Hahnom, evropskim komesarom za proširenje koji dolazi u Sarajevo.

Prema riječima federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, ministri DF-a u Vladi FBiH neće dolaziti na sjednice vlade.

“Na prošloj sjednici smo rekli da ćemo nakon pravnog savjeta dobiti upute i mi još dugo nećemo biti ministri ili ćemo sami podnijeti ostavke. Tražimo da nas premijer smijeni. Po uputama našeg tima, ja ne znam koji je to datum kada ćemo podnijeti ostavke, ali neće biti dug period”, naglasio je Bajrović dodajući kako će “za nekoliko dana sve biti poznato” kada je riječ o odlasku ministara DF-a iz Vlade FBiH.

Novalić neće razriješiti ministre

Premijer Novalić je prethodno kazao da ne zna kako će ministri iz DF-a opravdati svoj izostanak sa sjednice, te da nema namjeru pokrenuti njihovu smjenu.

Podsjetio je i kako je vladina sjednica imala temu koja je, “generalno gledano, bila isključivo reformska, proevropska”.

Kaže i da ne zna kako će DF, kojeg i dalje naziva partnerom u vlasti, objasniti odsustvo ministara s takve, tematske sjednice.

“Duboko vjerujem da će se DF-ovi ministri vratiti obavezama. Pružamo ruku i pozivamo ih na konstruktivan rad Vlade FBiH”, rekao je Novalić nakon sjednice.

Na novinarska pitanja šta će poduzeti povodom poziva iz DF-a da, kao premijer, pokrene proceduru razrješenja dužnosti ministara te stranke, odgovorio je da to neće činiti jer ih on nije doveo u Vladu već je koalicija dogovorila sastav (Vlade).

“To ću učiniti jedino ako neki potencijalni budući politički dogovori ne dovedu do formiranja nove koalicije”, dodao je.

Federalna vlada je nakon sjednice priopćila kako je dala saglasnost na Prednacrt reformske agende za Bosnu i Hercegovinu te za potpisivanje ovog dokumenta ovlastila premijera.

Reformska agenda, koja je na tragu britansko-njemačke inicijative, tijesno usklađena s ciljevima novog pristupa EU i u skladu je s Programom ekonomske reforme kao fundamentalnim elementom za stimuliranje sveobuhvatnih strukturnih reformi radi održavanja makroekonomske stabilnosti i podsticanja rasta i konkurentnosti, saopćeno je.

Napustili koaliciju, a ostali u vladi

Bošnjački član Predsjedništva BiH, ujedno i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, ranije je izjavio kako BiH do četvrtka treba usvojiti izjavu o prihvatanju reformske agende, a obzirom na raspad koalicije doveden je u pitanje reformski put BiH ka EU.

“Bojim se da je BiH na jednom raskršću kada je u pitanju njen reformski put. U četvrtak je zakazan sastanak gdje bi trebali usvojiti reformsku agendu na entitetskom nivou. Mislim da je to dovedeno u pitanje”, rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o potpisivanju reformske agende, Izetbegović je naglasio kako postoji i zahtjev Vlade Republike Srpske koji se odnosi na PDV gdje je potrebno uraditi dublje analize.

Odluku o napuštanju koalicije sa SDA i HDZ-om BiH, DF je objavio u četvrtak, poručivši da ipak ostaju u Vladi.

“Naši ministri će ostati u Vladi zbog redovnih poslova još neko vrijeme. Pozivam Novalića da pokrene proceduru razrješenja naših ministara i neka prave novu većinu”, rekao je tada Komšić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je prethodno Uredbu o imenovanjima rukovodećih tijela u javnim preduzećima, po kojoj će rukovodeće ljude birati Vlada, a ne nadležna ministarstva. To je pitanje podijelilo koalicijske partnere.

Ustavna tužba DF-a

Potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda Milan Dunović (DF), potvrdio je na vanrednoj konferenciji za medije u Sarajevu kako su stečeni uslovi za podnošenje zahtjeva pred Ustavnim sudom zbog Uredbe koju je usvojila Vlada FBiH.

Prema riječima Dunovića, nadležnost potpredsjednika je preispitivanje donesenih odluka organa federalne vlade.

“Ovdje su se stekli uslovi da podnesemo zahtjev Ustavnom sudu jer smatramo da uredba nije u skladu sa Ustavom. Uredba je uputstvo za korištenje zakona. Danas sam pokrenuo ocjenu ustavnosti pred sudom”, istakao je Dunović.

Iz DF-a su ranije najavili kako sporna Uredba “predstavlja kršenje zakona i Ustava BiH.

Uredba je usvojena većinom glasova članova Vlade FBiH, članovima SDA i HDZ-a BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije