Deminiranje, pa potraga za tijelima nestalih

Tužilaštvo BIH, preuzelo je lokalitet Bokčin Potok kod Kravice, koji su prethodno od mina očistili demineri Norveške narodne pomoći uz sredstva Kraljevine Norveške i Holandije.

Pronađeno je šest tijela Srebreničana, koji su tražili spas bijegom u šume, ne bi li se domogli slobodne teritorije u Nezuku. Slijedi identifikacija tijela.

Do šume iznad Kravice, ne može se drugačije nego terenskim vozilom. Krajolik skriva mine i mrtve iz rata… Dio ovog puta prije nije postojao.

Četiri kilometra dalje, u čast ljudima čiji su životi prekinuti u ovoj šumi, održava se Marš mira. 

Lutali su sedmicama, neki i mjesecima do Nezuka, područja koje je kontrolirala Armija BIH. Mnogi nisu uspjeli. Sam Murat, ovdje je nagazio na minu, koja nije eksplodirala. Prepričava svjedočanstva preživjelih iz 1995.

Još je 1.200 kvadratnih kilometara, minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini.

Sumnja se da je u Bokčinom Potoku ubijen i Nino Ćatić, novinar koji se posljednji javio iz Srebrenice, 10 jula. Sve se treba utvrditi DNK analizom da bi ga njegova majka mogla sahraniti i pronaći svoj mir.

“Zaključno s 2014. godinom, na mezarju u Potočarima, ukopana je 6.241 žrtva srebreničkog genocida. Za dvadesetu obljetnicu 11. srpnja identificirani su posmrtni ostaci 117 osoba”, javlja iz Potočara Marin Veršić.

Više u videoprilogu…

Izvor: Al Jazeera