Čelnici zemalja regije na samitu u Budvi

Počasni gost prošle godine u Dubrovniku bila je njemačkea kancelarka Angela Merkel (Grgo Jelavic / Pixsell)

U crnogorskom ljetovalištu Budva počeo je treći po redu sastanak na vrhu Procesa Brdo-Brijuni, koji su 2013. godine zajednički pokrenule Slovenija i Hrvatska, s ambicijom da se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promiču regionalna suradnja i rješavanje otvorenih pitanja te tako pridonese daljnjoj stabilizaciji prilika u Jugoistočnoj Europi.

Pokretanju inicijative pridonijela je spoznaja o nužnosti jačanja političkog dijaloga, uspostave međusobnog povjerenja među državama regije i rješavanja otvorenih bilateralnih i regionalnih pitanja.

Inicijativa predviđa da se jednom na godinu okupe predsjednici država Jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a, koja na taj način i sama postaje sudionikom dijaloga.

Fischer počasni gost

To će ove godine biti austrijski predsjednik Heinz Fischer, nakon francuskog predsjednika Francoisa Hollandea 2013. godine na Brdu kod Kranja i njemačke kancelarke Angele Merkel prošle godine u Dubrovniku.

Slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, supredsjedateljica inicijative, uz domaćina summita, crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, u Budvi će ugostiti makedonskog predsjednika Gjorgea Ivanova, srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića, albanskog predsjednika Bujara Nishanija i kosovsku predsjednicu Atifete Jahjagu, prenosi Hina.

Očekuje se da teme ovogodišnjeg sastanka na vrhu čelnih političara regije budu nastavak procesa proširenja EU-a kao ključne karike u osiguravanju trajne stabilnosti i mira na europskom jugoistoku, načini postizanja trajnog gospodarskog rasta, koji bi pridonio poboljšanju ulagačkog ozračja u regiji, te poboljšanje prometne i energetske infrastrukture kao nužnih preduvjeta za to.

Naglasak na Makedoniju

Stanje u regiji, s posebnim naglaskom na nedavna događanja u Makedoniji, trebalo bi biti najvažnije pitanje dnevnog reda.

Očekuje se da sudionici summita upute nekoliko snažnih poruka EU da se snažnije angažira oko ove regije na nekoliko načina – poboljšanjem programa EU-a za mobilnost mladih u regiji i dodjelom većeg broja stipendija za profesionalnu izobrazbu mladih, većim uključivanjem Europske komisije u koordinaciji različitih aktivnosti koje vode napretku regije, njezinim pojačanim naporima da, u suradnji sa zemljama regije, iskoristi svoje znanje i političku moć kako bi pridonijela rješavanju otvorenih pitanja u regiji.

O dogovorenom na summitu će na završnoj konferenciji za novinare javnost izvijestiti Pahor, Grabar-Kitarović, Vujanović i Fischer.

Izvor: Agencije