Čavić za AJB: Mora doći do promjena u RS-u

Poslanici opozicionog Saveza za promjene prikupili su sve što je potrebno za dostavljanje zahtjeva za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o aferi „Snimak”, odnosno o navodnoj kupovini poslanika.

Zahtjev za održavanje sjednice podržalo je 39 poslanika – članova stranaka koje čine opozicioni Savez za promjene, te koaliciju Domovina.

Jedina tačka dnevnog reda bit će rasprava o audiosnimku, na kojem se navodno čuje kako premijerka RS-a Željka Cvijanović, govori o kupovini poslanika kako bi koalicija na čelu sa vladajućim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) imala većinu u parlamentu.

Opozicija je nakon posebne sjednice o aferi “Snimak” najavila i osnivanje nove skupštinske većine.

Dragan Čavić, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) rekao je za Al Jazeeru da opozicija traži informaciju o slučaju audiosnimka.

Tijesna većina

Čavić je kazao da opozicija želi da u toj informaciji bude razjašnjeno ono što nisu radile institucije za provođenje  zakona koje su trebale da provedu istrage zbog prijava koje je podnijela opozicija.

”Danas imamo činjenicu da je stranka koja je bila u većini, Napredna Srpska, izašla iz te većine. Manifestovana je tijesna većina u vladajućem bloku”, rekao je Čavić.

”Vrlo teško je održavati vladu. Ovi izbori su pokazali da će postojati nestabilnost jer nema stabilne skupštinske većine”.

Čavić je rekao da opozicija radi na tome da se skupštinska većina što prije konstituiše te da postoji kapacitet za takvu vrstu promjene. Dodao je da je 39 narodnih poslanika opredijeljeno za promjenu vlasti, dok je četiri ili pet njih kolebljivo u toj odluci.

”Znajući kakvo je opšte stanje u društvu, mora doći do promjena i ta promjena će biti vidljiva”, rekao je Čavić.

On nije želio govoriti o tome koja stranka bi se mogla pridružiti NDP-u u stvaranju nove skupštinske većine.

Iako jasno prepoznajem pozadinu ovog djela, poštujući institucije Republike Srpske, čistog obraza i sa zadovoljstvom ću učestvovati u skupštinskoj raspravi, jer je to pravo mjesto da se raspravlja ko i za čiji račun priprema takve audio materijale i da li je on pripremljen da se pomogne da na vlast dođu oni koji to nisu uspjeli zahvaljaujući svom izbornom rezultatu.

Nakon konferencije za novinare Saveza za promjene, predsjednica Vlade RS-a, Željka Cvijanović, izdala je saopštenje u kojem se navodi:

”To što oni nazivaju dokazom je najobičnije smeće, ‘umjetnički rad’ svijeta podzemlja kojem pripadaju upravo ti što o tome i galame, jer su zajedno sa raznoraznim službama montirali, sklapali, pa onda i emitovali takav materijal da bi spriječili formiranje vlasti nakon još jednog u nizu teških izbornih poraza. Upravo to je krivično djelo, jasno definisano Krivičnim zakonom.”

Cvijanović je dodala da će ”čistog obraza” učestvovati u skupštinskoj raspravi.

Izjavila je da je ”to pravo mjesto da se raspravlja ko i za čiji račun priprema takve audio materijale i da li je on pripremljen da se pomogne da na vlast dođu oni koji to nisu uspjeli zahvaljaujući svom izbornom rezultatu”.

Izvor: Al Jazeera