Moore: Balkanu neprihvatljive poruke ISIL-a

Moore je istakao da je poruka koja se čula na videosnimku uvredljiva i negativna (Al Jazeera)

Šef Misije OESC-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore, kazao je danas da propagandni videosnimak organizacije Islamske Države Irak i Levant (ISIL), u kojoj se prijeti balkanskim zemljama, nije prihvatljiv za zemlje Balkana, prenosi Anadolija.

Na videosnimku, za koji se ne zna kada je tačno snimljen, a koji je ovdašnja javnost vidjela putem medija ovih dana, ISIL prijeti balkanskim zemljama i poziva muslimane sa Balkana da joj se pridruže u borbama u Siriji i Iraku.

“Mogu da vam kažem da ta poruka nije uopće prihvatljiva. Nije pitanje što nije prihvatljiva međunarodnoj zajednici, već nije prihvatljiva narodima Bosne i Hercegovine, kao ni narodima Balkana. Svi pravi Bosanci i Hercegovci, Crnogorci, Srbi, Hrvati, Albanci su protiv takvih poruka. Mi smo to čuli ne samo od političara, već i od vjerskih zajednica, od reisa Kavazovića. U Rijasetu (Islamske zajednice u BiH), jedan čovjek je svojim znanjem objasnio svima da učestvovati u ratu, na ratištu, nije prihvatljivo”, kazao je Moore, koji učestvuje na To Be Secure Forumu u Budvi.
On je napomenuo da poruka koja se čula na videosnimku jeste uvredljiva i negativna.

‘Skoncentrisati snage na suživot’

“Pravi ljudi Balkana znaju da to nije nikakav put za njih, za djecu, za razvoj društva i ekonomije i stabilnosti. Potrebno je koncentrisati sve snage u suživot i toleranciju. Čuli smo i od crnogorskih zvaničnika, zvaničnika iz Srbije, iz Hrvatske, od hrvatske predsjednice da je put naprijed put stabilnosti, put tolerancije i put suživota. Ovakva poruka ne može utjecati na budućnost regiona”, istakao je Moore.

Upitan da li ovakve poruke mogu ugroziti stabilnost na Balkanu, Moore je istakao da se na Forumu upravo razgovaralo o temi sigurnosti i stabilnosti.

“Ta tema ima dva dijela. Prvi dio je da sve Vlade, agencije i ministarstva imaju odličnu saradnju, da dijele sve informacije, ko putuje u Siriju, ko se vraća iz Sirije. Također, neizbježno za sve zajednice i općine svuda na Balkanu, jeste da i oni poštuju sve principe saradnje, tolerancije. Podsjetit ću da je bio teroristički napad u Zvorniku krajem aprila. Zajednica općina, nevladine organizacije, svi su reagirali, svi su objasnili da je taj napad izuzetak, da je suživot u toj organizaciji potpuno drugačiji, da će općina preživjeti taj napad, da život ide dalje”, kazao je Moore u Budvi.

Izvor: Agencije