DF objavio da napušta koaliciju sa SDA i HDZ-om

Demokratska fronta (DF) napušta koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZ BiH), ali ostaje u Vladi, javila je reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

“Od danas ne postoji parlamentarna većina u Federaciji BiH. Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, nema podršku DF-a. Naši ministri će ostati u Vladi zbog redovnih poslova još neko vrijeme. Pozivam Novalića da pokrene proceduru razrješenja naših ministara i neka prave novu većinu”, rekao je predsjednik DF-a Željko Komšić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je Uredbu o imenovanjima rukovodećih tijela u javnim preduzećima. Tako će rukovodeće ljude birati Vlada, a ne nadležna ministarstva.

To je pitanje podijelilo koalicijske partnere.

Demokratska fronta se od početka oštro protivila Uredbi, nazivajući je nezakonitom i protuustavnom. Njeni su ministri i danas glasali protiv, no odluku su jednoglasno podržali ministri HDZ-a BiH i SDA.

DF je uoči sjednice zaprijetio izlaskom iz vlasti i krivičnim prijavama, a za danas najavljuju održavanje sjednice Predsjedništva stranke na kojoj će, tvrde, odlučivati o svom daljem statusu u Vladi Federacije BiH.

Poziv na prevazilaženje nesuglasica

Premijer Federacije BiH poziva koalicijske partnere na reformske procese i prevazilaženje nesuglasica. Odbacuje optužbe o nezakonitim radnjama i optužuje DF za politizaciju ovog pitanja.

“Stvorena je slika (u javnosti) da se DF bori za depolitizaciju i demonopolizaciju imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama, a iza toga stoji zapravo brutalna borba za vlast u tim firmama” rekao je Novalić.

Na pres-konferenciji premijer je izjavio da se DF isuviše fokusirao u javnosti na usvojenu uredbu, umjesto da se bavi reformskim procesima, odnosno agendom o ekonomskoj saradnji koju treba usaglasiti s Vladama u Bosni i Hercegovini.

Agendom su se, kaže Novalić, u međuvremenu bavili on i dopremijerka Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH (HDZ BiH), dok su DF-ovci, kako je dodao, skretali pažnju javnosti na ovu uredbu “baveći se samo preduzećima”, navodi Fena. 

Izvor: Al Jazeera i agencije