Rusija poslala Vijeću sigurnosti UN-a svoju rezoluciju o BiH

Rusija je u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda uputila svoju rezoluciju o Bosni i Hercegovini, kao odgovor na onu britansku povodom 20 godina genocida počinjenog u Srebrenici.

Službena Moskva smatra kako je potreban tekst koji će doprinijeti saradnji i mirnoj koegzistenciji u cijeloj regiji.

Općenito, ruski prijedlog rezolucije daje podršku Dejtonskom sporazumu te osuđuje sve zločine počinjene tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

U tekstu je izbjegnut termin genocid te se daje podrška cjelovitosti država nastalih raspadom Jugoslavije.

Ključne i temeljne razlike, iz Washingtona javlja novinar Al Jazeere Ivica Puljić, “upravo su u tome što se nigdje ne spominje Srebrenica u ovome ruskom prijedlogu”.

Hiljade silovanih osoba

“Podsjećam, u britanskom prijedlogu stoji slijedeće: ‘Najoštrije se osuđuje genocid, sva kršenja ljudskih prava i zlouporabe međunarodnog humanitarnog prava. Najoštrije se osuđuje genocid u Srebrenici. Osuđuje se svako poricanje ovog genocida.'”, kazao je Puljić.

On navodi kako su Britanci u uvodnom dijelu prijedloga rezolucije činjenicu da je Haški tribunal, u presudi generalu Radislavu Krstiću od 19. aprila 2004. godine, konstatirao da se u Srebrenici desio genocid i da istu kvalifikaciju zločina dao 2007. godine Međunarodni sud pravde.

“Tu se navodi, što je kasnije izmijenjeno u britanskom prijedlogu rezolucije, na traženje Rusije i još nekih zemalja, da su desetine tisuća žena, djevojaka, muškaraca, dječaka… žrtve seksualnog nasilja tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini, uključujući i Srebrenicu”, javlja novinar Al Jazeere.

U izmijenjenom britanskom prijedlogu se ne govori o desetinama hiljada silovanih, već o nekoliko hiljada.

Izvor: Al Jazeera