Stotine migranata između Grčke i Makedonije

Pojačane policijske patrole kontroliraju granicu Makedonije s Grčkom, zbog prisustva sve većeg broja migranata koji je pokušavaju preći, a potom preko susjedne Srbije da se domognu država Evropske unije.

Grupa od stotinjak ljudi nalazi se na samoj graničnoj liniji između Grčke i Makedonije, a policija danima sprečava njihov prelazak u Makedoniju. Migranti koji ipak uspiju ilegalno ući u državu od policije dobijaju potvrde za kretanje na 72 sata.

Novinarka Al Jazeere Milka Smilevska javila se iz dijela Makedonije uz granicu s Grčkom, gdje je blizu Đevđelije srela jednu od grupa migranata koji namjeravaju doći do zemalja Zapadne Evrope. Ona navodi kako je u posljednja tri dana spriječen ulazak najmanje 2.000 migranata iz Grčke u Makedoniju.

“Makedonske nevladine organizacije upozoravaju da migranit nemaju ni hrane, ni vode, ni lijekova te da im pojedinci prodaju hranu po cijenama koje su više puta veće od normalnih”, dodala je.

Preventivno djelovanje

Dan ranije je glasnogovornik makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski izjavio kako je makedonska policija povećala mjere zaštite u graničnom pojasu, nakon najave Mađarske da će podići ogradu na granici sa Srbijom i informacije iz Beograda da će vraćati migrante nazad u Makedoniju.

“Već duže djelujemo preventivno, jer granica s druge strane uopće nije osigurana. Redovnu komunikaciju imamo sa srpskom stranom, što nije slučaj i s grčkim kolegama, koje još nisu odgovorile na neke naše inicijative o poboljšanju saradnje”, izjavio je Kotevski.

On je naveo da, nakon usvajanja izmjena Zakona o azilu, u Makedoniji nije zabilježen nijedan incident s migrantima.

“Nije prijavljen nijedan incident, pljačka, silovanje i slično, a nema ni povrijeđenih i poginulih na makedonskim prugama. Sada se i sami azilanti po dolasku na makedonsku teritoriju prijavljuju mobilnim policijskim punktovima u pograničnim oblastima ili drugim mjestima, tako da imamo i bolju evidenciju”, pojasnio je Kotevski.

Prema izmjenama Zakona o azilu, migrantima je pružena mogućnost da iskažu namjeru za azil i da, uz potvrdu, u roku od 72 sata napuste Makedoniju koristeći usluge javnog prevoza.

Tokom 2014. u odnosu na prethodnu godinu broj ilegalnih migranata u EU povećan je za 164 posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije