Naser Orić pušten na slobodu

Ratni komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naser Orić pušten je na slobodu.

Tužilaštvo BiH tražilo samo mjere zabrane, a ne pritvora te ga je postupajući tužilac pustio. Također je rečeno da će ročište biti održano u ponedjeljak, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Orić je ranije saslušan je u Tužilaštvu BiH kada mu je koja mu se krivična djela stavljaju na teret, a on se branio šutnjom.

Orić je, pod jakom pratnjom sudske policije, ranije prebačen u zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu nakon što je avionom stigao iz Ženeve na sarajevski aerodrom. 

On je u Švicarskoj bio pritvoren na osnovu potjernice Srbije.

Hapšenje na granici

Avion u kojem je Orić stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine poletio je iza podneva iz Ženeve, kazala je za Al Jazeeru njegova advokatica Vasvija Vidović.

Desetak građana iz Srebrenice došlo je danas na Međunarodni aerodrom u Sarajevu kako bi pozdravilo dolazak Orića, komandanta Armije BiH u Srebrenici tokom rata, koji je nekoliko minuta prije 15 sati avionom stigao iz Švicarske, javlja agencija Anadolija.

Među njima je i Ahmedin Zukanović iz Srebrenice, koji kaže da nije u srodstvu s Orićem, ali da je došao jer mu je Orić bio komandant u Srebrenici.

„Ostavio me živog. Ne samo mene već mnoge druge u Srebrenici. Zato sam ovdje da podržim njegovo ‘oslobađanje’. Ako je zaslužio, neka mu se pravedno sudi u BiH ili Hagu, ali ne u drugim državama koje su činile genocid nada mnom i mojim narodom u Srebrenici“, rekao je Zukanović.

U četvrtak je objavljena vijest da će Švicarska izručiti Orića Bosni i Hercegovini, nakon što je istekao ekstradicijski pritvor Oriću koji je uhapšen na francusko-švicarskoj granici 10. juna, a na osnovu difuzne potjernice Srbije.

Državljanin BiH

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u srijedu je, na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, od pravosuđa Švicarske zatražilo izručenje Orića ovoj državi.

Prošle sedmice izručenje Orića zatražila je i Srbija.

Orićev predmet je 2009. godine, odlukom Suda Bosne i Hercegovine, preuzet u nadležnost Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da je riječ o osobi koja je državljanin Bosne i Hercegovine i koja je dostupna pravosudnim organima te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u ovom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane, saopćeno je ranije iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Orićeva braniteljica Vasvija Vidović, ranije je kazala kako će njen klijent prihvatiti izručenje vlastima Bosne i Hercegovine, što će dovesti do skraćenog postupka ekstradicije.

Ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine se nalazio u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, gdje je uhapšen na osnovu potjernice koju je za njim, zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala je 2008. godine Orića oslobodilo krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije