Vučić: Zbog Orića ne mijenjamo odnos prema BiH

Predsjednik Vlade Srbije istakao da je ponosan što u toj zemlji nije sramota govoriti o zločinima vlastitih građana (Al Jazeera)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak navečer da je odluka Švicarske da bivšeg ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića izruči Bosni i Hercegovini politički motivirana, poručivši da to neće promijeniti politiku Srbije i njen odnos prema svojim susjedima.

O odlasku u Srebrenicu do 9. jula

Odluku o odlasku u Srebrenicu premijer Srbije će donijeti između 6. i 9. jula, a ona će biti u interesu srpskog i bošnjačkog naroda te je poručio da neće trpjeti nikakve strane pritiske.
On je kazao da ta odluka zavisi isključivo od njega, ali da niko ne zna šta će se sve dogoditi u Srbiji i regionu do 11. jula.
“Dobijam savete sa svih strana. Moj posao je da uradim ono najbolje za Srbiju i da ne mislim o rezultatima nekih budućih izbora, ili bilo čega drugog. Doneću odluku koja je najbolja za srpski i bošnjački narod i ne interesuju me ni sigurnost, ni bezbednost, ni rizici”, naglasio je Vučić.
Dodao je da je prilikom ponude da ode u Srebrenicu bio siguran da će Bošnjaci “oberučke dočekati iskrenu i prijateljsku ponudu”, jer srpski i bošnjački narodi žive jedni s drugima.
“Mi sa Albancima živimo u dva odvojena društva, jedni pored drugih, i zato treba da imamo uređene odnose, ali sa Bošnjacima svuda živimo jedni s drugima i moramo ozbiljno da razgovramo. Zato nisam odgovarao na brojne kampanje, ćutao sam”, naveo je Vučić, poručivši da Bošnjaci “moraju da razumeju da će živeti sa Srbima”.
U Bosni ima 37 posto Srba, a u Srbiji je 350.000 Bošnjaka, podsjetio je i upitao: “Šta ćemo da radimo? Hoćemo li vaditi oči jedni drugima sve vreme? U interesu nam je mir, da sebi utuvimo u glavu da ne možemo da uništimo jedni druge, da moramo da razumemo jedni druge.”
Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko u Srebrenici sretne Orića, Vučić je rekao: “Prvo da vidimo ko će da ide, kako će da ide, kada će da ide i da li će da ide…”

On je na vanrednoj konferenciji za medije u Beogradu istakao da će se i dalje zalagati za mir i stabilnost u regiji i da se zbog jednog čovjeka neće mijenjati odnos Srbije prema bošnjačkom narodu.

“Srbija želi mir i stabilnost u regionu i naša politika se posle ovog teškog događaja za naš narod neće promeniti, zato što gledamo u budućnost i razmišljamo o budućnosti, a ne zato što smo slabi”, rekao je Vučić, prenosi agencija Tanjug.

Prema njegovim riječima, odluka o puštanju Orića je “sve, samo ne pravična”.

“Ima događaja posle kojih ostaje osećaj mučnine i onih čija mučnina služi kao nauk. Izručenje Orića spada u druge – mučne, ali poučne, posebno za nas Srbe. I Srbija će i iz ove lekcije umeti da izvuče pouke”, poručio je Vučić.

Pitanje politike

Kako je objasnio, ta lekcija za Srbiju znači da pitanje ratnih zločina nije uvijek pitanje pravde, nego politike, i da ta politika mora biti takva da od vas napravi pobjednika.

“Zato danas neću da se bavim nepravdom, niti da kukam zbog te političke odluke da čovek optužen za najteže ratne zločine bude pušten na slobodu, jer nemamo iluzije da li će taj postupak biti nastavljen, pošto se od 2009. godine, kada je Sarajevo preuzelo postupak od Bijeljine, on ne vodi”, rekao je Vučić.

Predsjednik Vlade Srbije je istakao da je ponosan što u toj zemlji nije sramota govoriti o zločinima vlastitih građana, jer je to “pitanje prava i pravde”.

“Kao predsednik Vlade Srbije, osećam se veoma ponosno, jer mi, Srbi, gonimo srpske zločince, koji su rezali grkljan drugima, koji su ubijali vezane civile, jer se ne stidimo da o tome govorimo, jer to kod nas nije sramota, jer to kod nas nije politika, već pravo i pravda”, kazao je on.

Naglasio je da “ponosno smije reći” da želi otići na svako mjesto u bivšoj Jugoslaviji gdje su se zločini dogodili i da o svakom zločinu otvoreno govori.

Život s Bošnjacima

Vučić je također upitao međunarodnu zajednicu ko će da “vrati oči i život Slobodanu Iliću, kao i život desetina i stotina Srba pobijenih u Podrinju od strane Orićevih snaga?”

Premijer Srbije je istakao da će Srbi s Bošnjacima morati živjeti narednih 100, 200, 300… godina, i to jedni s drugima, a ne jedni pored drugih, iako, kako je rekao, ima ljudi koji to ne mogu razumjeti.

Vučić je rekao da njegova ruka nije prihvaćena i da je, kada je nudio dogovor, stabilnost, strateške razgovore o budućnosti, dobio prijetnje i poruke da ne dolazi u Srebrenicu, jer mu se ne garantira sigurnost.

“Nisam zbog toga hteo da dođem, hteo sam negde da odem da napravim razliku i povučem crtu između nas i nekih drugih i da bi pokazao ko gleda u budućnost, a ko ne. Sada kažu – pušten je Orić, garantujemo ti sigurnost… Nemojte da mi garantujete, kao što niste juče”, kazao je Vučić i zaključio da ono što radi – radi zbog građana Srbije, jer smatra da je važno da Srbi i Bošnjaci imaju dobre odnose.

Izvor: Agencije