Švicarska će izručiti Nasera Orića Bosni i Hercegovini

Švicarska će izručiti Nasera Orića Bosni i Hercegovini, javio je u četvrtak Reuters, pozivajući se na zvanične izvore.

Orićev haški advokat Genel Metro je rekao kako bi bivši ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici možda mogao stići u Bosnu i Hercegovinu još danas.

Odluka o puštanju Orića je očekivana, izjavio je načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

On je dodao da Orić, kao državljanin Bosne i Hercegovine, “treba biti procesuiran u našoj državi, ukoliko postoje navodi optužbe koju Srbija propagira ovih dana”.

Duraković je istakao kako očekuje da će bivši komandant Armije Bosne i Hercegovine što prije biti u Bosni i Hercegovini, u “rukama naših organa, u koje mi vjerujemo”, dodajući da se ovom odlukom relaksira stanje koje je nastalo od hapšenja Orića.

Načelnik opštine Srebrenica kazao je da će Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima.

‘Nema razloga za odgađanje’

“Svi, pa i sam [premijer Srbije] Aleksandar Vučić je dobrodošao u Potočare, ukoliko je svrha odavanje pošte žrtvama genocida”, kazao je Duraković.

Zaključio je da ima negodovanja nekih udruženja majki, da će s njima razgovarati te 30. juna Organizacioni odbor će imati svoj stav, koji će svi uvažavati.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, nakon odluke Saveznog ureda za pravdu Švicarske kojim je odobreno izručenje Nasera Orića pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, za agenciju Anadolija je izjavila da je najbolje da se proces nastavi u Bosni i Hercegovini.

“Dobro je što će Naser biti izručen Bosni i Hercegovini. Vjerujem da će opet pred sudom u Bosni i Hercegovini dokazati da je nevin čovjek, iako je to već sud u Hagu ranije potvrdio”, kazala je Subašić.

Naglasila je kako više nema razloga da dođe do odgađanja održavanja kolektivne dženaze u Potočarima.

“Nakon ove odluke, nema razloga da se odgodi dženaza u Potočarima”, rekla je Subašić.

Skraćeni postupak ekstradicije

Danas je istekao ekstradicijski pritvor Oriću, koji je uhapšen na francusko-švicarskoj granici 10. juna, a na osnovu difuzne potjernice Srbije, piše novinska agencija Patria.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u srijedu je, na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, od pravosuđa Švicarske zatražilo izručenje Orića ovoj državi.

Prošle sedmice izručenje Orića zatražila je i Srbija.

Orićev predmet je 2009. godine, odlukom Suda Bosne i Hercegovine, preuzet u nadležnost Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da je riječ o osobi koja je državljanin Bosne i Hercegovine i koja je dostupna pravosudnim organima te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u ovom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane, saopćeno je ranije iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Orićeva braniteljica Vasvija Vidović kazala je kako će njen klijent prihvatiti izručenje vlastima Bosne i Hercegovine, što će dovesti do skraćenog postupka ekstradicije.

Ona je objasnila da je u četvrtak prije podne održano ročište na kojem su Oriću švicarske vlasti prezentirale zahtjeve za ekstradiciju iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Iz Saveznog ureda za pravdu Švicarske za agenciju Anadolija ranije je potvrđeno kako će švicarsko pravosuđe možda dati prednost bh. pravosudnim organima da preuzmu slučaj Orića, zbog činjenice da su se navodni zločini za koje ga tereti Srbija desili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Presuda Haškog tribunala

“Možda će švicarske vlasti dati prednost bh. vlastima da preuzmu slučaj, ali ovo još nije konačna odluka, jer radi se na tome da se utvrdi je li riječ o istim zločinima. Ako je to tako, veoma je važno uzeti u obzir da su zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini, a ne Srbiji. Tako nalaže Evropska konvencija o ekstradiciji”, naveli su iz Odjela za medije Saveznog ureda za pravdu Švicarske.

Orića je 10. juna privela švicarska policija, zajedno s načelnikom Opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem, koji je nedugo nakon zadržavanja pušten.

Ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine se još nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, gdje je uhapšen na osnovu potjernice koju je za njim, zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala je 2008. godine Orića oslobodilo krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Izvor: Agencije