RS: Vlast i opozicija bez saglasnosti o aferi prisluškivanje

Poslanici Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska završili su u četvrtak navečer posebnu sjednici parlamenta o Informaciji o kupovini narodnih poslanika prilikom izbora Vlade RS-a 18. decembra 2014. godine.

Poslanici vladajućih stranaka i opozicija predložili su dva prijedloga suprotnih zaključaka nakon dvodnevne rasprave.

Usvojeni su zaključci vladajućih stranaka, klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Socijalističke partije i Demokratskog narednog saveza, u kojima se navodi da cilj događaja u vezi sa spornim audiomaterijalom na kojem se govori o “kupovini” poslanika bio destabilizacija RS-a i rušenje njenog ustavnog poretka.

U usvojenim zaključcima navodi se da je Narodna skupština primila k znanju ovu informaciju i da daje punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a i Specijalnom tužilaštvu RS-a u rasvjetljavanju svih okolnosti u vezi s nelegalnim prisluškivanjem i tonskim snimanjem predsjednice Vlade RS-a.

Cvijanović: Nisam kupovala poslanike

“Narodna skupština konstatuje da su predmetni inkriminisani događaji vezani za destabilizaciju RS-a. Zahtijevamo od nadležnih ustanova da istraže navode narodnog poslanika Gorana Đorđića povodom afere prisluškivanja poslanika i sudije u Gradišci. Takođe, zahtijevamo od Ministrastva unutrašnjih poslova RS-a da podigne nivo zaštite svih građana i posebno nosilaca najviših funkcija RS-a, u cilju sprječavanja ovakvih devijantnih pojava, koje mogu imati nesagledive posljedice po stabilnost i položaj RS-a. Narodna skupština smatra da nije bilo političke korupcije prilikom formiranja Vlade RS-a”, zaključeno je u parlamentu RS-a.

Tokom burne rasprave, opozicioni poslanici više puta su pozvali premijerku RS-a Željku Cvijanović da im se obrati, što je ona i učinila na kraju rasprave.

“Željka Cvijanović nije kupila nijednog poslanika, niti je imala mogućnost da to uradi, niti ima saznanja da je to neko drugi uradio”, izjavila je ona.

Ona je podsjetila da su poslanici licitirali o osobama koje se čuju na audiosnimcima, kao i mjestu gdje je snimljen razgovor.

“Svako u privatnim razgovorima ima pravo da kaže poneku viška, ali niko nema pravo da snima. Neću glumiti da dajem iskaz u sudu, a tamo nisam uspjela stići, a željela sam, jer materijal nije stigao tamo, jer je nevalidan”, rekla je Cvijanović.

Naglasila je da Vlada RS-a nije formirana na osnovu korupcije, da niko nije “kupljen”, niti je bilo potrebe za tim.

Čavić: Pitanja bez odgovora

Dragan Čavić, šef poslaničkog kluba Narodne demokratske partije, u ime predlagača rekao je da nakon rasprave i dalje nema odgovora ni na jedno pitanje, da li je u pitanju glas premijera RS-a, ko je neovlašteno snimao i ugrozio bezbjednost ne Željke Cvijanović, nego RS-a.

“Zbog toga što nemamo epiloga istražnog i političkog, ovo će i dalje ostati predmet rasprave”, kazao je Čavić.

On je rekao da je tokom rasprave izneseno mnogo teških riječi, ali da je neosporno da “cijela farsa oko ovog slučaja mora biti rasvijetljena”.

“Najtragičnije je što se ovaj slučaj stavlja u kontekst regionalne zavjere, a stvar je trivijalna i jednostavna, treba nam istina”, dodao je Čavić i naglasio da će o svom trošku poslati kopiju snimka na vještačenje.

Izvor: Agencije