Nuhanović za AJB: Izvinjenje Holandije čekam 13 godina

Holandski 'plavi šljemovi' bili su zaduženi za zaštitu enklave Srebrenica 1995. godine (EPA)

Ovaj spor je trajao 13 godina i toliko života mi je otišlo na taj proces, izjavio je u četvrtak za Al Jazeeru Hasan Nuhanović, nakon što je Holandija prvi put uputila izvinjenje rodbini Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici 20 godina, nakon što su ih iz vojne baze istjerali holandski “plavi šljemovi”.

Njegovog oca i brata, Ibrahima i Muhameda Nuhanovića, ubile su snage bosanskih Srba u julu 1995. godine, nakon što ih nisu zaštitile holandske snage u sastavu Ujedinjenih naroda u Srebrenici.

“Ovo izvinjenje je obaveza koja proizilazi iz presude po mojoj tužbi u sporu kojeg sam dobio protiv države Holandije 2013. godine. Njima je trebalo dvije godine za ovo. Da ja ovaj spor nisam dobio, od ovoga ne bi bilo ništa. Ovaj spor je trajao 13 godina i toliko godina života mi je otišlo na taj proces”, kaže Nuhanović.

Smjena generacija

“Država Holandija je cijelo vrijeme na sudu tvrdila govorila da nije kriva, dok nije konačno donesena presuda da je država kriva. Ministrica odbrane Holandije se meni lično izvinila prije godinu dana, ali njeni prethodnici se nikada nisu izvinili. Oni koji su tada, 1995. godine, bili na vlasti. Ona je četvrti ministar na toj poziciji od 1995. godine. Ona se, dakle, izvinila za greške koje je počinila prethodna vlada. Moralo je doći do smjene generacije da bi se došlo do ovog trenutka, a to je tužna činjenica”, rekao je Nuhanović za Al Jazeeru.

Holandija je u četvrtak prvi put uputila izvinjenje rodbini trojice Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici prije 20 godina, nakon što su ih iz vojne baze istjerali holandski “plavi šljemovi”, saopćilo je u četvrtak holandsko Ministarstvo odbrane.

Tri ubijena Bošnjaka su Ibrahim i Muhamed Nuhanović, otac i brat Hasana Nuhanovića, koji je radio kao prevodilac za holandski bataljon “plavih šljemova”, te Rizah Mustafić, električar koji je radio za Holanđane.

Ova izvinjenja su uslijedila nakon jedinstvenog sudskog procesa.

U septembru 2013. godine Holandija je postala prva država odgovorna za djela svojih vojnika koji su bili pod mandatom Ujedinjenih naroda.

Ubijeno 8.000 dječaka i muškaraca

Žrtve su dio od gotovo 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca koje su ubili bosanski Srbi u Srebrenici u julu 1995. godine, čija će komemoracija povodom 20. godišnjice biti održana 11. jula ove godine.

Ministrica odbrane Holandije Jeanine Hennis-Plasschaert se sastala u junu 2014. godine s rodbinom žrtava i izrazila im izvinjenja.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Holandije je objasnio da država očekuje da će pitanje odštete biti regulirano prije saopćenja o izvinjenju.

Holandija je najavila u aprilu 2014. godine nadoknadu u visini 20.000 eura za svaku žrtvu.

Okončavši bitku koja je trajala više od deset godina pred holandskim pravosuđem, Vrhovni sud Holandije je presudio u septembru 2013. godine da je Holandija odgovorna za smrt troje ljudi.

Vlada podnijela ostavku

Holandski “plavi šljemovi” (Dutchbat bataljon) bili su zaduženi za zaštitu enklave Srebrenica 1995. godine.

Slabo naoružani i malobrojni, oni se nisu oduprli trupama bosanskih srba, na čijem je čelu bio general Ratka Mladića, kojme se trenutno sudi za ratne zločine i genocid u Hagu, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Pravosuđe je ocijenilo da holandski vojnici nisu trebali evakuirati više od 300 muškaraca koji su se sklonili u holandsku vojnu bazu u blizini Srebrenice, u Potočarima.

Godine 2002. holandska vlada je podnijela ostavku nakon izvještaja u kojem se tvrdi da država snosi dio odgovornosti za masakr u Srebrenici.

Izvor: Agencije