Mađarski policajci na granici Srbije i Makedonije

Pripadnici mađarske policije od četvrtka su na granici između Srbije i Makedonije, gdje se dogovaraju s policijom Srbije o zajedničkoj kontroli granice. Prethodnica mađarske granične policije će se dogovoriti s kolegama iz Srbije o načinu na koji će kontrolirati granicu.

Migranti sa Bliskog Istoka i sjevera Afrike i dalje stižu u Preševo, na jugu Srbije, gdje traže azil. Nakon toga dobijaju dokument s kojim se 72 sata mogu kretati Srbijom. Ipak, migranti i dalje prelaze slabije čuvane dijelove granice.

U bilo koje doba dana mogu se vidjeti kako pristižu u Preševo. Kasno noću ili u ranu zoru, grupe migranata sa Bliskog istoka i sjevera Afrike dolaze u ovaj grad na jugu Srbije kako bi tražili azil.

Bijeg od rata i problema

“Puzali smo po travi. Na nekim mjestima nema drveća, ili je nisko, pa se ne smijemo uspraviti. U Makedoniji smo pješačili 70 kilometara te 30 kilometara od granice dovde”, kazao je migrant iz Sirije.

Svi govore da su pobjegli od rata i problema u svojim zemljama. Nije im bitno kako će preći granice.

“Ilegalno smo prešli. Kroz šumu. Pješke smo prešli granicu, ali imali smo problema s graničnom policijom”, ističe migrant iz Sirije.

Na obližnjem brdu policija motri na granicu, trudi se da primijete sve koji iz Makedonije u Srbiju prelaze alternativnim putevima.

“Poslovi se obavljaju patrolnom delatnošću, postavljanjem većeg broja policijskih patrola na samoj državnoj granici, kako bi to bio odbijajući faktor za prelazak lica preko državne granice”, kazao je Miroslav Jović iz Granične policije Srbije.

Termovizijske kamere

Okom ne mogu pokriti cijelu teritoriju, pa se zato služe termovizijskim kamerama. Tri su trenutno postavljene u tom dijelu Srbije. Mađarske kolege će im dovesti još četiri vozila, kojima će pokriti cijelu oblast, kroz koju dnevno prođe i do 1.000 ljudi. S makedonskim kolegama imaju dobru saradnju, a trenutno ne patroliraju zajedno, iako postoji sporazum dvije policije.

“Sa policijom Srbije imamo redovne kontakte – i na rukovodnom, i na operativnom nivou. Spremni smo i dalje da sarađujemo u pravcu ublažavanja sadašnjeg stanja s migrantima”, kazao je glasnogovornik makedonske policije Ivo Kotevski.

Migranti uglavnom stignu vozom do granice sa Srbijom.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera