Izetbegović: Vučić će odlučiti o dolasku u Srebrenicu

Bakir Izetbegović je kazao kako će se saradnja Srbije i BiH nastaviti (Anadolija)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, pozdravio je u četvrtak odluku švicarskih vlasti, koje su nešto ranije odobrile izručenje bivšeg ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića Bosni i Hercegovini.

Ivanić: BiH se vraća unazad

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je u četvrtak da će odluka švicarskih vlasti o izručenju Orića “jako vratiti unazad Bosnu i Hercegovinu, a krhko povjerenje koje se počelo razvijati će biti vrlo ozbiljno ugroženo”.
“Kad tome dodam stanje oko rezolucije o Srebrenici, sve skupa je loše. Ovo će dodatno proizvesti nepovjerenje u pravosudne organe Bosne i Hercegovine, jer ne vjerujem da će pokrenuti slučaj protiv Orića. Oni [pravosudni organi] su poslužili da on bude oslobođen. Nastavlja se politika podjela, sa katastrofalnim posljedicama i izrazito lošim ambijentom”, rekao je Ivanić za Srnu.
Prema njegovom mišljenju, cijela priča oko Orića je bila izuzetno loša i napravila je ambijent u kojem se Bosna i Hercegovina vratila u prošlo vrijeme.

On je na vanrednoj konferenciji za medije u Sarajevu naglasio da tu odluku smatra jedinom ispravnom i pravičnom.

“Žao nam je što je Švicarska dozvolila da bude upletena od strane Srbije u ovakav negativan splet okolnosti, ali mi je drago da je švicarski pravni sistem ipak pokazao svoju neutralnost”, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, u slučaju Nasera Orića država Bosna i Hercegovina je uspjela zaštiti svoga građanina, prenosi agencija Anadolija.

“U posljednjih 15 dana samo moj kabinet je poduzeo 11 aktivnosti za oslobođenje Orića. Cijenim da je posljednja bila presudna, a to je iniciranje Tužilaštva Bosne i Hercegovine da zatraži izručenje našoj zemlji”, rekao je Izetbegović.

Nastavak saradnje

“Propao je još jedan pokušaj srbijanskog pravosuđa da, unatoč potpisanom protokolu i saradnji, bespotrebno šikanira naše građane”, kazao je on, dodajući kako je posebno neprihvatljiv tretman “heroja odbrane Srebrenice ususret obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici”.

Kada je riječ o daljem odnosu Bosne i Hercegovine i Srbije u budućnosti, Izetbegović je kazao kako će se saradnja dvije zemlje nastaviti.

“Mislim da će premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, dolaziti u Bosnu i Hercegovinu, ali ovo je bilo bespotrebno. Nikolića ćemo svakako pozvati, možda najesen, a Vučić će sam donijeti odluku o dolasku u Srebrenicu 11. jula. Mi mu garantiramo sigurnost tamo”, kazao je član bh. Predsjedništva.

Savezni ured za pravdu Švicarske u četvrtak je, po pojednostavljenoj proceduri, odobrio izručenje Orića pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, iako je njegovo izručenje prethodno zatražila i Srbija.

On je 10. juna priveden u Švicarskoj, zajedno s načelnikom Opštine Srebrenica, Ćamilom Durakovićem, koji je nedugo nakon zadržavanja pušten.

Potjernica iz Srbije

Orić se i dalje nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, gdje je uhapšen na osnovu potjernice koju je za njim, zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala 2008. godine oslobodilo je Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Hapšenje Orića izazvalo je velike reakcije u javnosti, a posebno u Srebrenici, gdje je bilo upitno obilježavanje 20. godišnjice genocida 11. jula ove godine.

Nakon vijesti o izručenju Orića Bosni i Hercegovini, Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula u narednim danima nastavit će s redovnim aktivnostima za predstojeću komemoraciju i dženazu u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Izvor: Agencije