Hrvatska obilježava Dan državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti. Državni je to praznik, kojim se obilježava ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti, a donio ju je Hrvatski sabor 1991. godine.

Svečano je bilo u vojnom učilištu “Petar Zrinski”. Slavio se Dan državnosti, ali i završetak školovanja te promocija polaznika vojnih škola. Hrvatske škole završilo je i nekoliko vojnika iz zemalja okruženja, a nagrađeni su najbolji. Među njima i poručnik Josip Perković, kojem je vrhovna zapovjednica poklonila sat. Vojna škola je bila, kaže, dobro utrošeno vrijeme.

“Škola je trajala desetak mjeseci, bila je zahtjevna. Uspjeli smo to savladati, ja i kolege. Danas smo sretni što je došao ovaj dan”, kazao je poručnik Perković.

Na uspjehu im je čestitao državni vrh, koji pred njih stavlja teške zadaće.

“Domovina računa na vas, na vaše znanje, ljudske vrline, sposobnosti domoljublje… Vaš je današnji uspjeh, uspjeh vojnog učilišta”, istakla je predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.

Demokratski Sabor

Nakon nezavisnosti i rata, Hrvatska je, poručili su predsjednica i premijer Zoran Milanović, uspjela izboriti i vanjsko-političke ciljeve. Članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Prisjetili su se i uloge prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

“Danas u Zagrebu predsjednik Franjo Tuđman nema dostojan trg. Kako to tumačim, ovo ne govorim kao političar, jer od toga nema ništa. Te neke kočnice u nama nam ni dan-danas ne dopuštaju da se dogovorimo oko najosnovnijih, naoko banalnih stvari. To su stvari koje među nama ne bi trebale stvarati nikakve razlike”, rekao je premijer Milanović.

Ali, stvaraju. Jedna od njih je i sam datum obilježavanja ovog državnog praznika.

“Hrvatski političari dijele se oko datuma obilježavanja Dana državnosti. I tako već godinama. Posebni savjetnik predsjednice Grabar Kitarović, Vladimir Šeks, smatra da bi se taj praznik trebao obilježavati 30. svibnja, kao što je to bilo do 2000. godine”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Ivana Brkić Tomljenović.

Tog je dana prvi put konstituiran višestranački demokratski Sabor. Na današnji dan, prije 24 godine, Sabor je proglasio Hrvatsku samostalnom i suverenom državom.

Premijer Milanović nije komentirao Šeksov prijedlog, ali njega podržava čelnik opozicije Tomislav Karamarko, koji će, ako Hrvatska dedmokratska zajednica pobijedi na parlamentarnim izborima, vratiti 30. maj kao Dan državnosti.

Izvor: Al Jazeera