Dvojica osuđena za ratne zločine u Sotinu

Suđenje počelo 4. februara ove godine, porodice i rodbina stradalih mještana Sotina očekuju osuđujuće presude (AP)

Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudio je u petak dvojicu bivših pripadnika Milicije i Teritorijalne obrane Sotina, zbog optužbi da su od polovice oktobra do kraja 1991. godine ubili 16 civila hrvatske nacionalnosti u naselju Sotin, kod Vukovara, a trojica su oslobođena optužbi.

Dragan Mitrović osuđen je na 15 godina zatvora, a Žarko Milošević na devet godina, na temelju sporazuma o priznanju krivice s Tužilaštvom za ratne zločine Srbije.

Optužbi za ubistvo 16 civila hrvatske nacionalnosti oslobođeni su Dragan Lončar, Mirko Opačić i Miroslav Milinković, prenosi Tanjug.

Pravo žalbe Apelacionom sudu

U kaznu Miloševiću bit će uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru tokom istrage, od januara do marta 2013. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine kao i osuđeni imaju pravo uložiti žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Prema tvrdnjama predsjednice sudskog vijeća Vere Vukotić, izricanjem presude slučaj Sotin nije u potpunosti zatvoren i riješen, jer postoje još dvojica osumnjičenih – Željko Jokić i Goran Pavić, protiv kojih je postupak u prekidu jer nisu dostupni pravosuđu, budući da se nalaze u Australiji i Kanadi.

Posmrtni ostaci 13 ubijenih civila pronađeni su u masovnoj grobnici, napuštenoj klaonici pored Sotina, u aprilu 2013. godine.

Za ubistva 16 civila optuženi su bili Žarko Milošević, Dragan Mitrović, Dragan Lončar, Mirko Opačić i Miroslav Milinković.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je u završnoj riječi zatražilo ukupno 51 godinu zatvorske kazne za: Dragana Mitrovića 15 godina, Dragana Lončara 12, Mirka Opačića 13 i Miroslava Milinkovića 11 godina zatvora.

Porodice pravdu čekaju 24 godine

Tužilaštvo je do podataka o ovoj lokaciji došlo toekom istražnog postupka.

Suđenje je počelo 4. februara ove godine, a porodice i rodbina stradalih mještana Sotina rekli su tada kako očekuju osuđujuće presude, ”ali ne i pravdu koju čekaju već 24 godine” jer je, od ukupno 67 nastradalih ili nestalih mještana, njih 18 i dalje na popisu nestalih.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je za zločine u Sotinu u februaru 2013. godine prvobitno naložilo istragu protiv bivših pripadnika lokalne milicije i Teritorijalne obrane u Sotinu Žarka Miloševića i Dragana Lončara, a optužnicu je podiglo 31. decembra 2013. godine protiv ukupno pet okrivljenika, stavljajući im na teret krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Sotinu.

Izvor: Agencije