Avioni ponovo na pisti niškog aerodroma

Redovni avionski saobraćaj je nakon višemjesečne pauze, ponovno uspostavljen sa niškog aerodroma. Kompanija Wiz Air će letjeti tri puta sedmično za Malme u Švedskoj, a od iduće sedmice dva puta za Bazel u Švicarskoj. U gradu i upravi aerodroma se nadaju da je dolazak “low-cost” kompanije početak razvoja tog aerodroma, čija je pista bila prazna zbog nezaiteresiranosti avio kompanija.

Gužve na niškom aerodromu. I prvi let mađarske niskobudžetne kompanije Wiz Air za Malme i iz tog svjetskog grada. Nakon godinu i po dana bez ijednog putnika, čeka se red ispred šaltera. Zemaljska stjuardesa Marija Stamenković je uzbuđena. Kaže da je sretna što će ponovo raditi svoj posao.

”U ime svih zaposlenih, mogu reći da smo, nakon godinu i po dana, svi jedva dočekali ovaj trenutak i svi se nadamo da će biti što više putnika i da ovo nije jedina avio kompanija koja će leteti sa našeg aerodroma”, rekla je Marija Stanković.

Sa niškog aerodroma posljednji redovni let bio je crnogorskog Montenegro Airwaysa, ali uz donacije iz budžeta grada.

Pogodnosti za avio kompanije

”U gradu koji je ostao bez industrije i privrede teško je izdvajati veliki novac za subvencije za aerodrom. To je ono što smo u jednom trenutku radili i to je ono što u jednom trenutku više nismo mogli da radimo. Građani Niša očekuju da budu rešeni mnogi drugi problemi, kako kažu oni, bavljenje avio saobraćajem je skupa igračka”, rekao je gradonačelnik Niša, Zoran Perišić.

Zato su za sve kompanije koje budu zainteresirane da lete sa aerodroma “Konstantin Veliki” uvedene posebne pogodnosti.

”Sve avio kompanije znaju koliki je cenovnik, i on iznosi tri evra po dolazećem putniku”, naveo je Vladica Đurđanović, direktor aerodroma.

Niske aerodromske takse raduju i putnike, koji za Malme, ako rezerviraju ranije, plaćaju kartu 15-ak eura. Putnici iz Niša, ali i regiona, moći će do Malmea letjeti tri puta sedmično, a od naredne sedmice i dva puta do Švicarske.

U mađarskoj avio kompaniji kažu da su zadovoljni brojem putnika i da je popunjenost leta gotovo 90 posto.

Izvor: Al Jazeera