Za silovanje u ratu zatvorska kazna i plaćanje odštete

Sud Bosne i Hercegovine, nakon nekoliko godina pravne bitke, osudio je pripadnike Vojske Republike Srpske Bosiljka i Ostoju Markovića na po 10 godina zatvora za ratni zločin silovanja, počinjenog u opštini Kotor Varoš, nad maloljetnom djevojkom hrvatske nacionalnosti u junu 1992. godine.

Iz nevladine organizacije TRIAL, koja je preživjeloj djevojci obezbijedila punu pravnu podršku, saopćeno je kako je ovim slučajem prvi put u historiji bh. krivičnog postupka sud odlučio osigurati žrtvi ratnog zločina naknadu štete.

Osuđeni će oštećenoj isplatiti odštetu u iznosu od 26.500 konvertibilnih maraka (13.550 eura), što je presedan, jer je, osim osude počiniocima, prvi put izrečena i odšteta žrtvi.

Pravda za hiljade žrtava

Iz TRIAL-a pozdravljaju ovakav potez te izrečenu kaznu koja, kako je istaknuto, utire put prema pravdi za hiljade koji su preživjeli ratne zločine, a koji traže svoja prava.

Prema podacima organizacije, do ove presude nijedna žrtva ratnog seksualnog nasilja, kao ni žrtve ratnih zločina, nije ostvarila pravo na naknadu kroz krivični postupak za pretrpljenu štetu.

“Ova neopravdana situacija postojala je uglavnom zbog činjenice da su do sada, sudovi i tužilaštva uvijek preusmjeravali žrtve na građanske parnice, umjesto da se dosuđivanjem naknade štete bave u krivičnom postupku, u skladu sa postojećim zakonskim osnovom. Kao posljedica toga, većina preživjelih koji ne primaju nikakvu pravnu podršku od države jednostavno se odriču svojih osnovnih prava na naknadu, jer postupci ostvarivanja naknade u građanskoj parnici podrazumijevaju otkrivanje njihovih identiteta, koji su često zaštićeni tokom krivičnih postupaka”, navodi se u saopćenju TRIAL-a.

Pravna savjetnica TRIAL-a u Bosni i Hercegovini Adrijana Hanušić, ističe kako “novac neće obrisati uzrokovanu bol”, ali je svakako važan za žrtvu, koja je, u ovom slučaju, maloljetna bila žrtva silovanja.

Ana B. (pseudonim) silovana je 28. juna 1992. godine u Kotor Varoši, nakon čega je prijavila zločin policiji.

Nakon iskaza nje i njene porodice, krivični postupak nikada nije pokrenut kod Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, ističu iz TRIAL-a.

Ana B. je potražila pravnu podršku TRIAL-a 2012. godine, gdje joj je pružena pravna podrška.

Mogućnost prava žalbe

Dvije godine kasnije optužnica je podignuta protiv dvojice osuđenika.

Krajem 2014. godine Ana B. svjedočila je pred sudom kao oštećena u predmetu “Ostoja i Bosiljko Marković”.

Iz TRIAL-a apeliraju na institucije, sudove i tužilaštva da ubuduće olakšaju pristup pravdi za žrtve provodeći već usvojene zakonske odredbe, štiteći žrtve od ponovne traumatizacije i pomažući im da izbjegnu dodatne troškove u građanskim parnicama.

Optuženi, kao ni njihovi advokati, nisu prisustvovali izricanju prvostepene presude, a što im je po zakonu dozvoljeno.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, javlja BIRN-Justice Report. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO