Vučić još ne zna hoće li u Srebrenicu

Vučić: Nisam ni uplašen ni fasciniran pretnjama, ali svakako da nikoga neću da teram da prima našu pruženu ruku (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, nije danas mogao potvrditi da li će ići u Srebrenicu 11. jula ove godine, prenose agencije.

Vučić je u obraćanju medijima, nakon susreta s liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenadom Čankom, rekao da nema nagovještaja da će ići u Srebrenicu i da je vidio da „mnogi nisu sačekali ni 45 minuta, pa su krenuli sa pretnjama“, prenosi agencija Anadolija.

„Nisam ni uplašen, ni fasciniran pretnjama, ali svakako da nikoga neću da teram da prima našu pruženu ruku. Videćemo“, izjavio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara da li ima nagovještaja da će otići u Srebrenicu.

Razlike upola manje

Govoreći o jučerašnjem nastavku dijalogu Beograda i Prištine Vučić je rekao da se „najdalje otišlo oko Zajednice srpskih opština (ZSO) i da su razlike upola manje“.

“Što se ZSO tiče, postignut je ozbiljan napredak, dogovor je da o tome ne govorimo. Ukoliko bismo o tome počeli da govorimo, plašim se da ništa od dogovora ne bi bilo. To je dogovor sa Visokom komesarkom Federicom Mogherini. Dogovora se držim i  kao što vidite nigde nema detalja u našoj štampi”, rekao je Vučić u obraćanju medijima.

U vezi ostalih tema dijaloga, posebno energetike, ocijenio je da nije bilo napretka u pregovorima i da Srbija ne može da preda ono u šta je ulagala.

Vučić je naveo da dalekovodi u Lešku vezani za Kraljevo nemaju nikakve veze s albanskim i turskim kompanijama.

„Moraju da pronađu nekog drugog ko će to da prihvati, ja to neću i vrlo sam jasan po tom pitanju. To sam rekao i u Briselu. Nadam se napretku, to je uslov za naše evropske integracije“, naglasio je Vučić.

U vezi pitanja „Parka mira“ u sjevernom dijelu Mitrovice naveo je da će park biti sklonjen ukoliko albanska strana prihvati da na tom mjestu bude pješačka zona. Prema njegovim riječima ni u jednom sporazumu se ne spominje „Park mira“ i to je „politički izmišljeno da bi se dodatno pritiskala Srbija“.

Humanitarna katastrofa

Predsjednik Vlade Srbije je podvukao da ova država razumije šta je njena obaveza, ali i da ljudi u Briselu i mnogim europskim glavnim gradovima moraju da čuju Srbiju.

Vučić nije mogao da potvrdi tačno u koji dan će biti nastavljeni pregovori, ali je kazao da će to biti naredne sedmice.

Odgovarajući na pitanje u vezi migranata i mogućoj humanitarnoj katastrofi s njima, premijer Srbije je istakao stav da je Srbija spremna da sarađuje sa svima i da čini sve što može.

„Radimo sve što možemo i spremni smo da sarađujemo i obezbedimo poštovanje prava tim ljudima, ali, izvinite, ne može Srbija da nosi najveći teret na svojim leđima. To zaista ne bi imalo nikakvog smisla“, rekao je Vučić najavivši 1. jula zajedničku sjednicu vlada Srbije i Mađarske, kao i za dva dana sa bh. entitetom Republika Srpska.

Podvukao ja da je Srbija trebala mnogo ranije nego krajem godine da otvori poglavlja za članstvo u EU i poručio da će u narednih nekoliko nedjelja biti prilično burno.

Izvor: Agencije