Preševo, stanica migranata na putu za Evropu

Od početka godine, prema podacima Vlade Srbije, gotovo 30.000 migranata prošlo je kroz tu državu na putu prema zemljama Evropske unije. Većina ih stiže preko Makedonije.

Ekipa Al Jazeere posjetila je jug Srbije, Preševo, koje im je prva stanica na dugom putu prema snu o boljem životu.

Bez odgovarajućeg papira ne može se ući u voz. Policija razvrstava migrante, samo oni koji imaju dokument mogu putovati Srbijom.

Ostali su morali ostati u Preševu, javlja Marko Subotić, novinar Al Jazeere.

Grupa migranata noć je provela na peronu čekajući novu priliku da stignu do Beograda, a dio se smjestio ovdje ispred policijske stanice u Preševu.

Tu moraju izraziti namjeru da će zatražiti azil, što im omogućava da tri dana legalno borave u Srbiji.

Čekanje na potvrdu

Potvrdu, kažu, nekad čekaju danima.

Omar, migrant iz Iraka, kazao je: “Mi smo samo tražioci azila. Koristimo teritoriju Srbije samo za prelazak. Ne tražimo ništa, samo da pređemo granicu ka Evropi. Tražimo od Vlade Srbije da nam pomogne. Mi smo samo ljudi”.

“Dolazimo iz Sirije. Pobjegli smo sa teritorije pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant. Želimo doći u Evropu. Mi smo miroljubivi i želja nam je da normalno živimo i radimo”, dodao je migrant iz Sirije Vaheid.

U Srbiju su preko Makedonije stigli pješice, ilegalno prelazeći granicu, poslije dvije sedmice putovanja. Iza sebe su ostavili zemlju, imovinu i porodicu.

Jedan sirijski migrant je rekao: “Nekoliko dana smo se krili na granici. Nismo spavali, a noći su veoma hladne. Sada ovdje čekamo već dva dana i ne znamo kada ćemo nastaviti. Uvjeti su veoma loši, nemamo novca, niti hrane, a malo spavamo”.

Dok ne dobiju dokumente, pokušavaju se snaći u Preševu. Lokalno stanovništvo im pomaže, upućuje ih u napuštene kuće u ovom gradiću na jugu Srbije sa 14.000 stanovnika.

Pomoć mještana

“Ovdje mi komšije dajemo bez para, bez ičega. Pomažemo, dajemo jambolije, haljine… što imamo, dajemo besplatno”, rekao je Fazliju Besnik, stanovnik Preševa.

Kao i mnogo puta do sada, pojedini noć provode na otvorenom, u vrećama za spavanje i s rukom umjesto jastuka.

U privremeno postavljenim šatorima Crvenog križa dio je našao smještaj.

Kamal, migrant iz Bangladeša, rekao je: “Makedonijom sam putovao deset dana, prije toga 11 dana Grčkom, a preko teritorije Turske putovali smo 15 dana”.

Sanjaju, kažu, zapadnu Evropu i zemlje blagostanja, gdje će živjeti u miru. Put do snova vodi ih i preko željezničke stanice u Preševu.

“Još jedan voz iz Preševa za nekoliko desetina migranata krenuo je put Beograda. Narednih nekoliko časova odmoriće do nove destinacije i novih izazova”, javio je Subotić.

Izvor: Al Jazeera